Cultură

Masa de scris a maestrul Ion Druță, expusă la Muzeul Național al Literaturii Romane din Chișinău

Masa și scaunul la care maestrul Ion Druță a scris romanul „Frunze de dor” pot fi văzute la Muzeul Național al Literaturii Romane din capitală. Au fost expuse în premieră în cadrul expoziției „Scriitorul la mașina de scris”, cu prilejul Zilei Mondiale a Scriitorului, marcată anual pe 3 martie. A fost instituită în 1986 de către „English Pen Club” și a evoluat într-o asociație mondială a scriitorilor și jurnaliștilor la care din 1991 este parte și Republica Moldova.

mnl.md
Sursa: mnl.md

În Sala Verde a Muzeului Național al Literaturii Române sunt etalate, în premieră, obiecte rare.

„Masa, fața de masă, scaunul și patul care constituiau anturajul de viață al lui Ion Druță în momentul când scria renumita lucrare „Frunze de dor”. Avem aici un manuscris, e probabil prima variantă a textului dactilografiat, redactat olograf de scriitor, avem și stiloul lui”, povestește directoarea Muzeului Național al Literaturii Romane, Maria Șleahtițchi.

Este prezentată prima ediție, din 1957, a „Frunzelor de dor”, o fotografie a lui Ion Druță din acea perioadă. Atrag atenția mașinile de scris ale scriitorilor dăruite muzeului, precum și vechi fotografii ce-i reprezintă pe maeștrii cuvântului la mașina de scris.

„Mașinile de scris au rămas în trecut, ele sunt deja istorie, dar, în contextul expoziției noastre, aceste mașini de scris reprezintă un simbol al uneltei de scris, al creației”, spune scriitoarea și muzeografa Margareta Curtescu

Unii sriitori vorbesc cu nostalgie despre uneltele de altă dată.

„Prin 92-93 am obținut și eu o mașină de scris și de acum mă consideram om fericit, chiar scriitor. Când aveam mașina de scris de acum auzisem că în occident scriitorii scriu direct la computer. Iată că am ajuns și noi să scriem la computer. Din păcate, nu-i sentimentul cela când scrii pe foaia albă, noaptea, cu stiloul”, spune scriitorul Gheorghe Budeanu.

Un compartiment al expoziției este consacrat istoriei PEN Clubului din Chișinău, președinților acestei organizații: regretații Andrei Burac și Serafim Saca.

Citește mai mult