Tudor Topor, vinificatorul emerit din Ungheni care a adunat, până la cei 90 de ani ai săi, circa o mie de sticle de colecție

Un vinificator din Ungheni, care, timp de șase decenii a transformat pasiunea în măiestrie, combinând tradiția cu inovația, a ajuns la vârsta de 90 de ani. Tudor Topor este un simbol al acestui domeniu. În urma sa au rămas fabrici modernizate, rețete originale și mărci de vin apreciate peste hotare. Colegii, discipolii și pasionații de vin l-au omagiat pentru dedicarea și pasiunea sa.
Tudor Topor a rămas orfan la o vârstă fragedă și a trecut prin foamete și război. La 17 ani, datorită unchiului său, a început să învețe vinificația, deși visa să fie aviator.
Realizările sale sunt numeroase: aproape o mie de sticle de colecție adunate din anii '60 până astăzi și un balsam de 40 de grade creat în 2000, numit sugestiv „Curaj”.
„Curaj - este o denumire pe care toată lumea o înțelege”, a spus vinificatorul Tudor Topor.
Deși mulți nu credeau în ideile sale, lui Tudor Topor i-a reușit să îmbutelieze divinul și la Ungheni, la fel ca în alte mari orașe, creând o băutură care a revoluționat industria locală.
„Mi-au spus că noi avem la Călărași îmbuteliere, la Bălți cară acolo spirturile. Eu nu i-am ascultat, timp de trei luni am făcut proiectul, am construit secție de îmbuteliere, am pus divinul la păstrare și, când a venit vremea, am turnat, m-am dus repede și am făcut eticheta și l-am dat la degustație. La degustație au spus că divinul nostru este foarte bun”, a povestit vinificatorul.
Astăzi, la 90 de ani, Tudor Topor privește în urmă cu mândrie: a crescut o familie unită, iar fiul său i-a urmat visul din tinerețe, devenind aviator. Peste trei ani va sărbători, alături de soție, nunta de platină, după 70 de ani de căsnicie. O viață întreagă alături, atât acasă, cât și la muncă: el - director, ea - angajată a laboratorului vitivinicol.
„În sezon, mă duceam la Năpădeni, Ghercești. Unde era mai greu, acolo mă trimitea, ca să nu vorbească colectivul că îmi face 'blat'. El întotdeauna era 'ca să nu fie vorbă'”, ne-a spus soția Agafia Topor.
„Eu am 65 de ani, iar tata 90. Orice ar fi, rămân copilul lui. Îmi face observații și mă dădăcește, de parcă aș avea șapte ani”, spune fiul vinificatorului, Serghei Topor.
„Bunelul a parcurs un drum destul de complicat, nu a lăsat mâinile în jos. Atunci când erau greutăți, deloc puține, el credea în propriile forțe și reușea. De multe ori, când fabrica era în pragul falimentului, în comparație cu alte fabrici, el reușea să facă față provocărilor”, a punctat nepoata Svetlana Topor.
Colegii care au lucrat timp de 30 de ani alături de Tudor Topor i-au adus flori și, ca de fiecare dată, un divin de colecție.
„Contribuția dumnealui la divinurile fabricate în Moldova nu este doar la Ungheni Vin, distilatele care se fabricau la noi, acum roadele le culeg și alte întreprinderi: Tiraspol, Bălți și Chișinău”, a specificat Nicolae Șova, directorul tehnic de la Vinăria Ungheni.
Vinificatorul emerit al țării este deținător al Ordinului Republicii. Cea mai mare realizare a sa rămâne fabrica de vin din Ungheni, pe care a ridicat-o de la temelie.
Astăzi, fabrica se mândrește cu mărci vinicole de prestigiu, majoritatea create sub semnătura lui Tudor Topor, care a activat acolo până la 80 de ani.
