Economic

Exportul legumelor din Republica Moldova în Ucraina a crescut de 16 ori. Recomandările experților din țara vecină

Agricultorii moldoveni sunt încurajați să sporească producția de legume, pentru a suplini deficitul care a intervenit pe piață, din cauza războiului din Ucraina. Potrivit experților ucraineni, producerea legumelor la scară regională a scăzut simțitor, iar asta devine o oportunitate pentru dezvoltarea acestui sector în Republica Moldova. În context, autoritățile de la Chișinău îndeamnă antreprenorii moldoveni să-și extindă terenurile destinate legumiculturii, pentru a putea acoperi necesitățile locale, iar subvențiile, promit ei, vor fi pe măsură.

De pe câteva hectare de teren, pe care le deține la Puhăceni, Anenii Noi, Olga Nicoară adună anual peste 100 de tone de legume. Dacă acum câțiva ani, cea mai mare problemă era lipsa pieței, atunci, anul trecut, ea a exportat aproape toată producția în Ucraina.

„Am exportat legume ca bostănei, dovlecei de primăvară și varză timpurie, tot a fost exportată, roșiile. Ne gândim că vecinii sunt într-o situație foarte grea din cauza războiului să mărim productivitatea ca să ajutăm cetățenii ucraineni și, totodată, o să ridicăm și plus valoarea gospodăriei noastre”.

Aurelia Cecoi, de la Gura Bâcului, are în gestiune peste 80 de hectare cu legume. Acum, vrea să-și exitindă terenurile, mai ales că are acces la sistemul de irigare, dar și o piață bună, la hotar.

„În 2022, noi deja am făcut primul export în Ucraina, aproximativ o sută de tone numai. Anul 2023, abia a doua lună, dar deja avem 40 de tone la export - morcov am livrat, dacă este nevoie clar că ajutăm”.

Potrivit expertului ucrainean, Serghei Alba, regiunile Herson și Nikolaev din Ucraina, unde se produceau preponderent legume, sunt extrem de afectate de război. A fost distrusă în totalitate infrastructura de irigare din Kahovka, regiunea Herson, iar multe terenuri agricole nu pot fi utilizate, pentru că sunt minate.

„Ca să restabilim infrastructura de irigare, care a fost extrem de distrusă, este nevoie de mulți ani. Acum, fermierii moldoveni au posibilitatea să ocupe această nișă. Ei au șansa unică să investească în irigare și tehnologii de producere a legumelor ca tomatele, ceapa, ardeiul dulce, pentru a ajuta Ucraina să facă față deficitului de produse agricole”.

Exportul din Republica Moldova în Ucraina a legumelor în stare proaspătă a crescut considerabil. Conform datelor statistice, în 2022, fermierii moldoveni au exportat peste 10 mii de tone de legume, comparativ cu cca 660 de tone - în 2021.

„În anul 2022, exporturile de legume în Ucraina atât legume proaspete cât și legume procesate au crescut de 16 ori. Respectiv, noi încurajăm membrii asociațiilor utilizatorilor de apă să-și consolideze capacitățile”, afirmă Oxana Arhip, manager proiect USAID PCRRM.

Potrivit specialistilor, pentru a produce calitativ și cantitativ este nevoie de irigare, industralizare, dar și de o cooperare între producatorii agricoli din țară.

„Prin cooperare, noi putem să reducem costurile de producție, să cumpărăm mai mult la prețuri angro toate chimicalele, toate imputurile, semințele”, susține Vasile Șarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

În 2023, statul va suvbenționa cu două miliarde 100 de milioane de lei, investițiile fermierilor în sistemele de irigare, tehnologii, utilaj și echipamente agricole noi.

Citește mai mult