Cultură

Dirijorul și profesorul Serghei Ciuhrii s-a stins din viață

Cunoscutul dirijor, compozitor și profesor Serghei Ciuhrii, Artist al Poporului, s-a stins astăzi din viață la vârsta de 84 de ani, informează MOLDPRES. Tragica veste a fost anunțată de către fina sa, cântăreața Nătălița Munteanu, pe rețelele sociale.

Serghei Ciuhrii s-a născut la 2 august 1938 în satul Moara de Piatră, județul Bălți, în prezent raionul Drochia. A studiat la Școala medie de muzică „Ștefan Neaga” (1958-1963) cu Ana Moldovean și Tamara Mițu (dirijat cor) și la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” (1979-1984) din Chișinău cu Anatoli D. Stolearov (dirijat orchestră).

A fost conducător al Orchestrei de estradă a Casei Tineretului din Chișinău (1963-1964), chitarist în orchestra de estradă a Filarmonicii din Sahalinsk, Rusia (1964-1965), metodist la Casa de Creație populară din Chișinău (1965-1982), membru al Colegiul de repertoriu al Ministerului Culturii din Republica Moldova (1986-1988), dirijor al Orchestrei de muzică populară „Mărțișor” a Casei Tineretului (din 1970), lector din 1988, conferențiar din 1993 la Conservatorul „G. Musicescu” din Chișinău, director artistic și dirijor al Orchestrei de muzică populară „Fluieraș”, Chișinău (1995-2013).

Serghei Ciuhrii a editat culegerile ”Plopule, copac frumos” – aranjamente și creații originale pentru cor, ”Pe strune de vioară” – piese originale și lucrări pentru orchestra de muzică populară, ”Melodii de pe coline” – partituri pentru orchestra de muzică populară” ș.a. A colaborat cu interpreții: Valentina Cojocaru, Maria Sarabaș, Vadim Gheorghelaș, Nicolae Botgros, Valentin Golomoz, Tudor Rusu, Valeriu Hâncu, Zinaida Julea, Larisa Arseni, Constantin Rotaru și alții.

În ultimii ani, a activat în calitate de conferențiar universitar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Este membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova. Serghei Ciuhrii a scris sute de piese, aranjamente pentru orchestra de muzică populară, pentru instrumentiști și interpreți. Înregistrările pieselor sale fac parte din fondul de aur al Radioteleviziunii.

În 1979, Serghei Ciuhrii a fost distins cu titlul onorific ”Lucrător Emerit al Culturii din Republica Moldova”, în 1992 – cu titlul onorific ”Artist al Poporului” și în 1998 – cu ordinul ”Gloria Muncii”.

Străjescu  Carolina

Străjescu Carolina

Autor

Promo

Citește mai mult