Marșului Feminist din capitală aduce în vizor solidaritatea cu Ucraina și cu femeile care sunt prinse între pace și război
Drepturile femeilor sunt tot mai încălcate în întreaga lume, potrivit statisticilor oficiale, iar în acest context persoane anonime și activiști pentru drepturile omului se mobilizează pentru a lupta împotriva discriminării și a violenței de gen. În acest an, tematica Marșului Feminist din capitală aduce în vizor solidaritatea cu Ucraina și cu femeile care sunt prinse între pace și război, dar și rolul esențial al acestora.

Zeci de femei și de bărbați cu pancarte în mână au mărșăluit din centrul capitalei până la Dendrariu pentru a aduce la cunoștință lumii că femeile sunt egale cu bărbații și trebuie respectate.
„Pentru noi ziua de 8 martie nu este doar despre flori și gingășie, dar este despre demnitate, despre drepturi egale, despre oportunități egale și despre egalitate de gen în societate.”;
„În viața mea profesională de fapt mă întâlnesc des cu un fel de, poate nu discriminare directă, dar se simte încă, că în societatea noastră există aceste stereotipuri și stigme referitor la locul femeii.”
La marș s-au alăturat și oficialități care au ținut să menționeze că violența asupra femeii nu poate fi tolerată, iar drepturile acestora trebuie respectate.
„Eu consider că 8 martie nu este doar despre flori, dar este în primul rând despre drepturile femeilor și egalitatea de gen între femei și bărbați. Trebuie să ne asigurăm că societatea în viitor, dar și acum, va fi una egală pentru femeile noastre”, menționează consilierul prezidențial Andrei Spînu.
„Eu mă consider un apărător și un promotor al drepturilor femeilor și de asta și am venit aici. Să arătăm foarte clar că în Republica Moldova anului 2023, nu mai putem să tolerăm incidența foarte mare a violenței asupra femeilor”, spune ministrul muncii, Alexei Buzu.
La Chișinău, primul marș al feministelor a fost organizat pe 8 martie 2015. Acțiunea a avut scopul de a informa publicul despre ce este feminismul.
„În fiecare an venim și mergem în acest marș în semn de solidaritate față de toate drepturile pe care le-au redobândit femeile pe parcursul ultimilor ani. Anul acesta vorbim despre femeile între pace și război”, spune organizatoarea evenimentului, Alina Andronache.
Începând cu anul 1975, cu ocazia anului internațional al drepturilor femeilor, grupurile feministe din toată lumea au ieșit în stradă pe 8 martie pentru a susține egalitatea de gen. De atunci, 8 martie devine Ziua Internațională a Drepturilor Femeilor și evocă victoriile obținute pentru drepturile acestora.