Regional

Soroca: Un grup de femei învață să confecționeze ii în cadrul unui ciclu de lecții cu genericul „Șezătoarea la Basarabia”

Sunt atrase de arta broderiei, pe care o desăvârșesc sub îndrumarea unei meșterițe cu experiență. Vorbim despre femeile care învață la Biblioteca „Basarabia” din municipiul Soroca să confecționeze ii. Mânuiesc cu iscusință acul cu ațele colorate pe pânza albă, iar munca lor poate fi deja admirată.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Tamara Coșciug este interpretă de muzică populară care deja de ani buni își confecționează cămășile naționale cu care urcă în scenă. Și pentru că sunt multe doamne doritoare de a învăța arta brodatului, a dat curs unui ciclu de lecții cu genericul „Șezătoare la Basarabia”.

„Toată viața promovez folclorul autentic și portul popular și mi-am dorit dintotdeauna să învăț pe cineva, să rămână cineva să facă acest lucru. Punem accent pe cămașa cu altiță pentru că ea este reprezentativă pentru noi și, dacă vedeti, este altița, încreții, râurule și mi-a mai rămas să finisez partea de sus”, povestește interpreta Tamara Coșciug.

Multe din doamnele care învață a broda sunt bibliotecare, pasionate de arta cusutului.

„Pentru mine e ușor să brodez ia, că de mulți ani mă ocup cu goblenul și arta acului o cunosc.”;

„Eu sunt începătoare, mă mai poticnesc, mai fac greșeli, dar, îndrumată și ajutată, am realizat, iată vedeți? Că dacă la început eram mai sceptică că voi ajunge să-mi realizez visul sau nu, acum sunt încrezută că voi purta o ie confecționată de mine personal.”;

„Toată viața am cusut în cruciulițe, mi-a plăcut și acuma sunt la pensie și vreau să fac la nepoțel o cămașă națională ca el să o poarte.”

Ca munca să fie mai cu spor, lecțiile sunt însoțite și de câteva piese interpretate de membrii formației folclorice pe care o conduce. „Șezătoarea la Basarabia” are loc de câteva ori pe lună, iar în luna mai meșterițele vor îmbrăca iile confecționate de ele manual.

Citește mai mult