Regional

Festivalul Dulceții de la Hădărăuți: gusturi neașteptate și rețete uitate

TRM
Sursa: TRM

Arome inedite și rețete de altădată s-au întâlnit la Festivalul Dulceții, desfășurat în satul Hădărăuți din raionul Ocnița. Gospodinele din nordul țării au impresionat vizitatorii cu dulceață din ardei iuți, dovleac și chiar usturoi.

TRM
Sursa: TRM

Festivalul Dulceții din Ocnița a început într-un mod spectaculos: cu o paradă a colectivelor artistice și a participanților.

Gemuri de vișine, coarne, gutui, mere sau prune - fiecare rețetă are în spate o poveste transmisă din generație în generație.

„Prima dată facem o binecuvântare, apoi luăm un kg de mere, zahăr 750 de grame și multă liniște sufletească și dragoste și foarte multă atenție că trebuie cât mai mult de amestecat la foc mic, acesta este secretul și se iese foarte gustos”.

„Echipa Primăriei a venit cu cele mai gustoase dulcețuri, pe care gospodinele noastre le-au făcut cu multă dragoste, de pepene galben, de afine, de prune, de pepene verde, de mure, de căpșuni, de cireșe albe”.

TRM
Sursa: TRM

Unele gospodine au venit cu gemuri de combinații inedite - de ardei iuți, dovleac sau usturoi.

„Am venit cu o varietate de dulcețuri de cele mai diverse fructe, pomușoare, chiar nebănuite, de usturoi, de ardei iute, când cineva ar putea zice ce fel de dulceață poate fi”.

„Anul acesta, am încercat să fac niște dulcețuri netradiționale și anume dulceață de usturoi, e recomandată pentru gurmanzi, dar îmi place. La jumătate de kilogram de usturoi tocat, o portocală și zahăr, se fierbe preferabil pe tigaie”.

TRM
Sursa: TRM
TRM
Sursa: TRM

Și oaspeți din România au gustat din aceste gemuri neobișnuite și au rămas surprinși de gustul și savoarea lor.

„Cu siguranță, în Republica Moldova se găsesc lucruri și bunătăți deosebite, pentru că sunt gătite cu suflet de către moldovencele noastre și vreau să le felicit pe această cale, pentru preparate excepționale”, spune primarul comunei Viișoara din județul Botoșani, Laurențiu Rîmbu.

TRM
Sursa: TRM

Festivalul Dulceții este la a treia ediție.

Redacția  TRM

Redacția TRM

Autor

Citește mai mult