Regional

În raionul Soroca au fost identificate nouă focare de tuberculoză

Nouă focare de tuberculoză au fost identificate în raionul Soroca. Cinci bolnavi au fost depistați în municipiu, iar alți patru în satele Iorjnița, Cosăuți, Voloave și Holoșnița. Între timp, mai sunt investigate alte 19 persoane, care au fost în contact direct cu cei bolnavi, fiind vorba, în special, de membri de familie. Primul suspect ar fi un bărbat în vârstă de 37 de ani, care a decedat, ieri, în drum spre spitalul din Balți, unde urma să fie internat pentru tratament.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Dintre cele nouă persoane confirmate cu tuberculoză, doar una are loc de muncă. Pentru a preveni răspândirea bolii, toți bolnavii și cei care au fost în contact direct cu ei au fost luați în evidență, conform locului de trai, și sunt investigați de către medicii de la Centrul de Sănătate Publică.

„Au fost determinate, în total, 19 persoane-contacte, familiari, care au fost supuși supravegherii medicale de către asistența medicală primară. Sunt interogați dacă prezintă simptome, sunt investigați la laborator și, în caz de suspiciune, se mai fac investigatii de rigoare”, spune medicul Cristina Mereuță de la Centrul de Sănătate Publică din Soroca.

Bărbatul care a decedat în ajun era consumator de băuturi alcoolice și s-a adresat tardiv la medic, susțin specialiștii. Numărul persoanelor infectate cu tuberculoză este în creștere, iar de la începutul anului, în raionul Soroca, au fost confirmate deja 55 de cazuri.

„Cu regret, lumea se adresează târziu la medic, ignoră anumite simptome de boală, aceasta este depistată în stadii foarte avansate. Avem un deces. Persoana care a fost diagnosticată cu tuberculoză și, respectiv în 2022, șapte persoane au decedat de tuberculoză, dintre care trei persoane - diagnosticate post-mortem”, menționează vicepreședintele raionului Soroca, Svetlana Păunescu.

Locuitorii din Soroca se arată îngrijorați de situație și spun că le este frică să nu se infecteze și ei sau copiii lor.

„Da, ni-e frică ca să nu ne molipsim, dar ne spălăm mai des pe mâini și păstrăm igiena.”;

„Este boala mâinilor murdare și se recomandă să ne spălăm mâinile cât mai des.”;

„Da, îi clar că asta îi tare periculos, dar trebuie să știm și să avem grijă de igienă și de sănătatea noastră.”

Toate persoanele bolnave primesc tratament în secția specializată de la spitalul din Bălți. Potrivit datelor statistice, în 2021, 2067 de oameni din țara noastră s-au îmbolnăvit de tuberculoză, iar 194 au decedat din cauza acestei boli.

Citește mai mult