Vinul de casă, tradiție cu riscuri: dioxidul de carbon face victime în spații închise
Gospodarii din nordul țării au început recoltarea strugurilor și producerea vinului de casă. Deși mulți depun eforturi pentru a obține un vin de calitate, procesul de fermentație implică și riscuri și asta pentru că eliberează dioxid de carbon, un gaz incolor și inodor, dar extrem de periculos, care poate provoca intoxicații grave și chiar decese în spații închise fără ventilație corespunzătoare. Salvatorii avertizează populația să respecte măsurile de siguranță, pentru a preveni tragediile.

În satul Șeptelici din raionul Soroca aproape fiecare gospodar face vin în condiții de casă. Pentru mulți, această activitate este o tradiție transmisă din generație în generație.
„Culegem poamă, aducem acasă, spălăm butoaiele, cada, pregătim drobilca, pregătim tot și începem a face vinul, dăm prin drobilcă, bărbatul face, eu torn poama și facem vinul”, povestește Raisa Grincu.
„În tot anul facem două, trei sute de kilograme de vin și respectăm regulile. Afară îl zdrobim și pe urmă îl dăm în beci. O rețetă veche din strămoși, ca să fie vinul bun trebuie să spălăm butoaiele și cada să fie bine spălată”, spune Mircea Grincu.
„Dacă facem toate procedurile la vreme, iese și vinul mai bun și am prins asta de la părinți. Și buneii făceau vin, când eram copil și am crescut, ajutam părinții și așa facem și noi”, spune un alt localnic, Eugen Andriuță.

Angajații Direcției Situații Excepționale (DSE) Soroca fac vizite prin sate pentru a avertiza localnicii despre pericolul intoxicației cu dioxid de carbon.
Salvatorii vor ajunge în toate cele 67 de localități din raion și în piețele unde se vând struguri.
„Venim cu un îndemn către toți cetățenii să respecte la maxim regulile de securitate și să desfășoare acest proces în aer liber, acele recipiente cu must să fie ținute în aer liber sau în încăperi bine ventilate. Acest gaz este destul de periculos, toxic, fără miros, incolor, mai greu ca aerul. E nevoie să anunțăm pe cei din familie că mergem în beci, trebuie să ne protejam cu o masca specială”, menționează Eugen Doga, șef adjunct DSE Soroca.

Conform datelor IGSU, în anul 2024, două persoane din satul Sadova, raionul Călărași, și-au pierdut viața din cauza intoxicației cu gaze toxice emanate în timpul fermentării vinului.

