Regional

Femeile din Republica Moldova, îndemnate să se implice mai activ în viața publică și politică din țară

Platforma Femeilor Deputate a Parlamentului Republicii Moldova organizează întâlniri cu femei din diverse regiuni ale țării, cu care poartă discuții în cadrul campaniei naționale „Femeile candidează”. Deputatele îndeamnă femeile active care au deja experiență, precum și pe tinerele activiste sociale, să candideze, să fie mai active în procesul decizional la nivel local și național și sunt gata să le consilieze pe parcurs. Printre participanți se numără femei conducătoare de instituții de stat, întreprinderi private, membre ale consiliilor locale și activiste sociale. O întâlnire de acest gen a avut loc la Comrat.

Imagine simbol/newsmaker.md
Sursa: Imagine simbol/newsmaker.md

Svetlana Gheorghieva și-a început activitatea ca voluntar în 2006, ajutând femeile social vulnerabile, mamele cu mulți copii, precum și pe cele care au fost supuse violenței domestice. În prezent, ea este consilier în Consiliul Municipal Comrat.

„Mi-a fost greu să iau decizia de a merge în politică, sunt multe stereotipuri asociate cu aceasta, dar colegele m-au susținut și am devenit consilier municipal. Datorită faptului că astăzi sunt nouă femei în consiliu, trei dintre ele, inclusiv eu, independente, putem aborda problemele femeilor”, a menționat Svetlana Gheorghieva, consilieră, Comrat.

„Sunt locuitoare a satului Congaz. Am fost aleasă consilier local pentru a cincea oară. Este o muncă foarte dificilă și o mare luptă atunci când încerci să abordezi chestiuni importante pentru sat. O femeie este o creatoare, vrea să lase o urmă frumoasă în urmă și este păcat când nu suntem susținute”, spune Ana Statova, consilieră, Congaz.

Femeile deputate în Parlamentul Republicii Moldova constată unele progrese în implicarea femeilor în procesul decizional și le îndeamnă să fie și mai active.

„În Parlamentul de legislatura a 11-a noi, femeile deputate, am creat propria platformă. În această legislatură avem un număr record de femei - 40% din totalul deputaților sunt femei”, a declarat Natalia Davidovici, deputată PAS.

„În cele trei decenii de independență a Republicii Moldova, doar doi președinți ai Parlamentului și doi prim-miniștri au fost femei. În prezent, 40% din deputații Parlamentului Republicii Moldova sunt femei. Avem o femeie președinte a Curții Constituționale, șase femei în Guvern, precum și 22% dintre primăriile din țară sunt conduse de femei”, a declarat Angela Munteanu-Pojoga, deputată PAS.

Grupul de femei deputate din Parlamentul Republicii Moldova a vizitat până acum orașele Anenii Noi, Glodeni și Comrat. În zilele următoare, sunt planificate întâlniri similare la Strășeni și Taraclia, iar până la jumătatea lunii aprilie, femeile parlamentare intenționează să viziteze toate regiunile țării.

Promo

Citește mai mult