Economic

Dreptul de a exporta carne de pasăre și ouă în UE determină producătorii locali să investească în noi tehnologii

Veste bună pentru proprietarii de fabrici avicole din Republica Moldova. În premieră, țara noastră a obținut dreptul să exporte carne procesată de pasăre și ouă de consum în țările din Uniunea Europeană. Proprietarii se bucură de noile oportunități, însă pentru a fi eligibili pe piața Uniunii Europene vor trebui să investească în noile tehnologii.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

O fabrică din nordul țării numără aproape 170 de mii de găini. Pentru că ferma a fost modernizată, are șanse mai mari să își exporte marfa în țările europene.

„Noi avem produse de ouă mai calitative decât la ei. Sunt mai naturale, pentru că noi nu introducem chimicale așa cum se face în Europa”, a declarat Iurie Urzică, director tehnic.

În prezent, produsele avicolei ajung doar pe tarabele din Republica Moldova, iar întreprinderea speră să reia exportul de ouă și în statele arabe.

„Procesul este automatizat. Tehnica este olandeză. Strângem câte 30 de mii de ouă pe oră. Sortează fiecare ou după greutatea pe care o indicăm”, a menționat Soniril Grăjdeanu, șef de departament.

„Ambalăm aproape 300 de cutii pe zi. Sunt 360 de ouă în cutie”, spune Tamara Didilică, angajată.

Pe piața europeană există o serie de condiții, pe care producătorii autohtoni ar putea să nu le poată îndeplini din lipsă de investiții.

„Rămâne să vedem care sunt cerințele lor. Atunci când vor veni la inspectare, dar intuiesc că la prima etapă, în următorii 5-8 ani de zile, este foarte complicat să ajungem acolo. În primul rând nu toți ne putem permite să schimbăm utilajele. Aici vorbim despre schimbarea integrală a utilajului de îngrijire a păsărilor”, a mai declarat Iurie Urzică, director tehnic.

În Republica Moldova activează 43 de fabrici avicole și aproape 227 mii de gospodării individuale în care sunt crescute până la șase milioane de păsări. Funcționează și 24 de abatoare pentru sacrificarea păsărilor, care furnizează anual aproape 45 mii tone de carne, iar în cele 12 centre de colectare a ouălor sunt ambalate în fiecare an aproape 253 de milioane de ouă.

Citește mai mult