Un luptător din armata privată rusă Wagner a încercat să intre în Republica Moldova. Precizările Poliției de Frontieră
Un cetățean, care a fost identificat ca și un posibil reprezentant al unei companii private militare din Federația Rusă, Wagner, a încercat să intre în Republica Moldova, în ultima săptămână, anunță Poliția de Frontieră. Potrivit sursei citate, cazul a fost înregistrat în punctul de trecere a frontierei de stat Aeroportul Internațional Chișinău. În total, timp de șapte zile, 182 de cetățeni străini, dar și 46 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în Republica Moldova.
„Măsurile întreprinse, bazându-se pe analiza de risc și a informațiilor obținute în comun cu autoritățile naționale, inclusiv prin schimbul de informații cu partenerii internaționali, a permis depistarea în fluxul de pasageri, în punctul de trecere a frontierei de stat Aeroportul Internațional Chișinău a unui cetățean care a fost identificat ca și un posibil reprezentant al unei companii private militare din Federația Rusă (Wagner). Cetățeanului în cauză nu i-a fost autorizată trecerea frontierei de stat, fiind întors pe cale aeriană în statul de pornire”, anunță Poliția de Frontieră.
Poliția de Frontieră precizează că pentru a exclude riscurile de securitate, în contextul stării de urgență în Republica Moldova, dar și a războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei, în toate punctele de trecere a frontierei de stat sunt aplicate protocoale de securitate, ceea ce presupune suplimentarea controlului trecerii frontierei de stat pentru călători, în special pentru cetățenii străini.
De menționat că Mișcarea pentru Popor, din care face parte și Partidul „Șor”, condus de fugarul Ilan Șor, dar și PACE, condus de fostul șef adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, au anunțat o acțiune de protest astăzi, 12 martie, în centrul capitalei. Sâmbătă oamenii legii au anunțat că protestatarii lui Șor ar pregăti destabilizarea ordinii publice și dezordini în masă astăzi, în timpul manifestației anti-guvernare. Poliția le-a solicitat organizatorilor și participanților să se subordoneze cerințelor legale și să nu admită acțiuni care ar pune în pericol viața și sănătatea oamenilor, precum și securitatea statului.
Amintim că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, recent, că Rusia plănuiește să implice diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să atace instituții ale statului și să ia ostatici, subliniind că „prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”. Evaluările Maiei Sandu au fost făcute publice după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis celor 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană că Ucraina a interceptat planurile serviciilor secrete rusești de a distruge Republica Moldova.