Economic

Secretele cafelei, dezvăluite de un cuplu din Chișinău: „Cafeaua are, de fapt, miros de mazăre verde. Abia după prăjire capătă mirosul tipic”

espressocafe.ro
Sursa: espressocafe.ro

Și-au transformat pasiunea pentru cafea într-o afacere autentică, cu o misiune clară: să educe consumatorul din Republica Moldova și să-i ofere nu doar o băutură de calitate, ci și o adevărată cultură a consumului de cafea. Soții Aculina și Andrei Iordan cred că o cafea bună poate fi mai mult decât o rutină zilnică – poate deveni o experiență care inspiră și creează momente de conexiune cu noi înșine.

„Ne dorim să avem consumatori educați, pentru că, deocamdată, sunt foarte puțini. Le povestim mult, îi încurajăm să miroase, să guste, să descopere cât de variată poate fi cafeaua. Are note surprinzătoare – de flori, de citrice – care fascinează și aduc bucurie. Ne împlinește atunci când vedem oamenii savurând cafeaua cu adevărat și descoperind în ea o experiență, nu doar un gust”, a spus Aculina Iordan la emisiunea Zi de Zi de la Radio Moldova, în contextul Zilei Internaționale a Cafelei, marcate anual pe 1 octombrie.

Aculina a declarat că ideea afacerii a fost a lui Andrei, iar dânsa l-a susținut, pentru că i s-a părut „interesantă”.

Totul a început în timpul unei călătorii prin Europa, a dezvăluit Andrei.

Așa cum obișnuia, a intrat într-o cafenea pentru a savura o cafea, însă experiența de acolo a fost diferită de tot ceea ce știa până atunci. Curios, a întrebat de ce gustul era altfel, iar răspunsul primit l-a intrigat: era vorba despre cafeaua de specialitate. Fascinat, a început să studieze, să testeze și să aprofundeze acest univers.

Întors acasă, a descoperit că și în R. Moldova exista cafea de specialitate, dar era mai puțin prezentă și greu accesibilă. Atunci și-a spus: „De ce nu am aduce această experiență mai aproape de oameni, chiar la noi acasă?”.

Acesta a fost începutul noii afaceri a soților Iordan.

„Noi importăm cafea din Europa, care provine din Asia, din Africa, din America Centrală - din toată lumea. Aducem cafeaua verde aici, în R. Moldova, și o prăjim în Chișinău. Cafeaua proaspăt prăjită este mai intensă în gust și arome. Nu avem cantități foarte mari, fiindcă suntem, totuși, o afacere la început de cale. Avem un prăjitor de 10 kg. Încet - încet, încercăm să adaptăm consumatorul la cafeaua proaspăt prăjită, cafeaua de specialitate. Cafeaua este, de fapt, sâmburele de la o pomușoară cu un miros de iarbă, de mazăre verde. Abia după prăjire începe să-și capete mirosul tipic de cafea pe care îl cunoaștem”, au explicat soții Iordan, la Radio Moldova.

Una dintre cele mai mari provocări a fost, potrivit lui Andrei, primul import de cafea. Pentru a-și aprofunda cunoștințele, bărbatul a plecat în Italia, unde a învățat arta prăjirii de la specialiști cu tradiție, considerați printre cei mai experimentați din domeniu.

„Într-adevăr, este o artă. Cafeaua verde pe care o primim are ceea ce i-a dat solul și noi, prăjitorii, doar trebuie să îi păstrăm și să îi evidențiem proprietățile. În aceasta constă arta – să îi păstrăm dulceața și aciditatea, să nu o facem prea amară, să nu o prăjim prea tare”, a explicat el în interviul oferit Nataliei Mogîldea.

Antreprenorul recunoaște că începuturile au fost marcate de eșecuri, dar tocmai din acestea au învățat și au reușit să crească.

Pe ambalajul cafelei produse de familia Iordan apare mențiunea „organic”.

Aculina spune că acest lucru înseamnă că boabele sunt crescute fără chimicale, fără a fi stropite cu pesticide, fiind considerate bio: „Este o cafea mai scumpă, deoarece se obține mai puțină cafea, dar prețul e accesibil. Vom continua și suntem entuziasmați de oamenii care manifestă interes, sunt foarte curioși”.

În timp, s-au adunat clienți care îi caută direct.

Pentru a-și promova brandul, în prima jumătate a acestui an, cuplul a organizat la prăjitorie evenimente de degustare, unde vizitatorii au putut descoperi atât gustul cafelei de specialitate, cât și procesul de prăjire.

„Această experiență ne-a învățat că nu trebuie să ne fie frică de lucruri noi, ci să le acceptăm și să le privim cu interes. Ne străduim să mergem mereu înainte, să aducem mai multe varietăți și tipuri de cafea, astfel încât oamenii de aici să le poată descoperi și savura”, au declarat antreprenorii.

Datele Biroului Național de Statistică arată că Republica Moldova a importat, în anul 2024, peste 2,16 milioane de kilograme de cafea, iar cea mai mare parte a provenit din Italia.

CITIȚI ȘI:

- Meniuri-model pentru alimentarea elevilor, publicate de MEC: produsele cu zahăr, grăsimi și sare în exces, interzise

Ana Cebotari

Ana Cebotari

Autor

Citește mai mult