Social

Băuturile alcoolice îndulcite – o amenințare pentru sănătatea tinerilor, atenționează specialiștii

Băuturile alcoolice îndulcite sunt o adevărată amenințare pentru sănătatea tinerilor. Asemănătoare la aspect și chiar la gust cu sucurile de fructe sau băuturile răcoritoare, acestea conțin însă de la trei până la șapte procente de alcool, iar consumul lor la vârstă fragedă crește semnificativ riscul dezvoltării unei dependențe puternice de alcool. Sunt atenționările specialiștilor invitați la emisiunea „Zi de Zi”, de la Radio Moldova, în contextul Zilei naționale fără alcool, care este marcată pe 2 octombrie. Potrivit medicilor, consumul regulat de alcool, chiar și în cantități mici, este periculos.

Întrucât gustul lor dulce maschează prezența alcoolului și în condițiile unei publicități agresive, aceste băuturi devin deosebit de atractive pentru tineri. Consumul lor la vârstă fragedă crește semnificativ riscul dezvoltării unei dependențe puternice de alcool, atenționează Ion Șalaru, șef de direcție la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

„Putem vorbi nemijlocit de boli cauzate, cum ar fi alcoolismul, cât și anumite psihoze alcoolice. Se adaugă și complicațiile consumului permanent de alcool, în special cum ar fi infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, hipertensiunea arterială. Organizația Mondială a Sănătății a confirmat că, și în cantități mici, consumul regulat de alcool cauzează cancerul. În special este vorba de cancerul organelor digestive, cât și de cancerul la sân pentru femei. Sunt deja destule dovezi care demonstrează acest lucru. În rândul tinerilor, vreau să vă zic că impactul este mai mare. 13% din decesele care se înregistrează pe segmentul de vârstă de 25-35 de ani sunt cauzate de consumul de alcool. Atât din cauza traumatismelor, accidentelor rutiere, precum și din cauza unor afecțiuni medicale”, a menționat Ion Șalaru.

Pentru a descuraja consumul băuturilor dulci care conțin alcool, autoritățile din sănătate își propun să crească taxele aplicate acestor produse. „Creșterea taxelor la aceste categorii de produse va contribui atât la creșterea încasărilor la buget, cât și la scăderea popularității unor categorii de băuturi în rândul tinerilor. Este important să găsim pentru tineri alte activități atractive, care să-i smulgă de această deprindere și ca ei să petreacă timpul util”, a mai spus Ion Șalaru.

Specialiștii încurajează o hidratare corectă, care reduce pofta pentru băuturi dăunătoare. De exemplu, este indicat să consumăm apă plată sau minerală carbogazoasă, fără calorii și aditivi. Alternative sănătoase sunt ceaiurile și apa cu fructe naturale. Sucurile proaspăt stoarse, consumate cu moderație, sunt și ele mai sănătoase decât băuturile îndulcite. O doză de energie o poate oferi și cafeaua naturală neîndulcită.

Medicul psihiatru-narcolog de la Dispensarului Republican de Narcologie, Gheorghe Roșioru, a explicat ce înseamnă starea de ebrietate alcoolică și cum se manifestă. Cea mai pronunțată acțiune este asupra sistemului nervos central. Examenul pentru stabilirea efectelor consumului de alcool include mai multe probe, așa ca: mersul pe linie dreaptă, rotiri în jurul axei verticale, proba deget-nas.

„Când este o dereglare ușoară, omul face aceste lucruri sau le îndeplinește cu mici greșeli. La o stare de ebrietate avansată, nu le mai poate îndeplini”, a menționat medicul. Gheorghe Roșioru a explicat și care sunt riscurile asociate unui consum excesiv de alcool, în special în cazul conducătorilor auto: „Se dereglează toate funcțiile, inclusiv vederea și capacitatea de determinare a culorilor sau a distanței până la obiect. Este influențat și timpul de reacție”.

Republica Moldova marchează Ziua națională fără alcool pe 2 octombrie, cu scopul de a conștientiza riscurile consumului excesiv de alcool pentru sănătatea publică.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult