Social

Consumul de zahăr în R. Moldova, în scădere, dar rămâne o problemă de sănătate publică

imagine-simbol
Sursa: imagine-simbol

Consumul de zahăr în rândul moldovenilor s-a redus în ultimii ani, dar rămâne în continuare o problemă de sănătate publică, în condițiile în care un sfert din populație suferă de obezitate. Specialiștii spun că un consum sporit de zahăr, precum și lipsa activităților fizice generează creșterea greutății corporale și influențează apariția altor boli netransmisibile, precum diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare și hipertensiunea arterială.

În ceea ce privește consumul de zahăr pe cap de locuitor, Republica Moldova se clasează pe locul 63 din 165 de țări ale lumii monitorizate pe acest segment. Potrivit analizei, consumul de zahăr în Republica Moldova a atins un nivel record în 2019, când a depășit 35 kg pentru persoană, însă ulterior tendința s-a inversat, coborând sub pragul de 30 kg și scade constant în fiecare an. Cel mai scăzut nivel din ultimele trei decenii a fost înregistrat în 2009, când moldovenii consumau în medie 18 kilograme de zahăr în fiecare an.

Deși tendința de a consuma zahăr este în descreștere, specialiștii în sănătate publică avertizează despre pericolele utilizării zahărului în alimentația zilnică și atenționează că utilizarea excesivă a acestui produs contribuie la apariția și dezvoltarea unor boli netransmisibile, precum diabetul zaharat de tip II, bolile cardiovasculare, hipertensiune arterială și obezitate. De asemenea, poate agrava afecțiunile inflamatorii sau genera probleme digestive și migrene. Un consum sporit de zahăr este asociat cu o creștere a greutății corporale și apariția bolilor netransmisibile, iar în prezent, peste 20% din populația țării este obeză, specifică Ion Șalaru, șef de direcție din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP). El încurajează populația să-și schimbe obișnuințele alimentare prin înlocuirea produselor procesate cu exces de zahăr, cu delicii sănătoase, pentru a avea o alimentație echilibrată.

„Sigur că povara cea mai mare în Republica Moldova o au bolile cardiovasculare. Aici, pe primul loc, se află hipertensiune arterială, de care suferă peste o treime din populație și corespunzător peste o treime din decese se întâmplă din cauza hipertensiunii arteriale. Ca să vorbim despre tendință din ultimii ani, avem, în general, o scădere cu aproape un punct procentual pe an a mortalității populației de vârstă până la 70 de ani. În cazul când suntem diagnosticați, când avem o boală cronică, trebuie să fim conștienți și să ne controlăm boala, adică să respectăm un regim alimentar, un regim de activitate fizică”, a menționat reprezentantul ANSP.

Reducerea consumului de zahăr în rândul populației este un obiectiv național, menționează medicul nutriționist Maria-Victoria Racu.

„Ca obiectiv național, noi avem promovarea politicilor de reducere a consumului de zahăr, sare și grăsimi care includ taxarea băuturilor cu o cantitate mare de zahăr, de grăsimi trans, de grăsimi saturate. La nivel individual este vorba, în primul rând, despre disciplină, renunțarea la dietele drastice și abordarea unei diete hipocalorice, dar care să ne asigure toți nutrienții necesari”, menționează nutriționista.

Pentru o alimentație echilibrată, produsele dulci și zahărul nu trebuie eliminate în totalitate. Este nevoie de a le consuma rațional și de a le substitui treptat cu fructe și legume. Specialiștii consideră că o cantitate de 25 de grame de zahăr în fiecare zi este inofensivă pentru copii și adulți și aceasta ar constitui în jur de 5% din necesarul energetic zilnic.

Autor: Cristina Prisacari

CITIȚI ȘI:

Redacția  TRM

Redacția TRM

Autor

Citește mai mult