Social

Chișinăul, în febra pregătirilor pentru hramul orașului

Chișinăul a fost cuprins luni de forfota pregătirilor, în așteptarea zilei de sărbătoare. Locuitorii și-au făcut ultimele cumpărături și pun la punct mesele festive, chiar dacă recunosc că prețurile sunt tot mai greu de suportat. Cu toate acestea, oamenii nu renunță la tradiție și își vor întâmpina oaspeții cu bucate specifice și produse de sezon. Între timp, în centrul orașului, scena este montată, iar repetițiile finale se desfășoară într-un ritm alert.

În piață, oamenii cu sacoșe pline, au căutat cele mai bune produse pentru masa de sărbătoare. Printre ei și Victor Ștefanco, care ne-a spus că iepurașul la cuptor, cu mirodenii și legume de sezon va fi principalul fel de bucate pe masa de sărbătoare.

„Foarte simplu, în jurul familiei, ne ducem în centrul capitalei, vedem ce mai este nou. De obicei poamă, am luat ardei dulci, am luat pere, am luat prune și cred că o să mai fac un drum înapoi. Iepuraș și pe lângă el plăcinte dacă soacra o să aducă”.

„Eu am cumpărat ieri, alaltăieri, azi mă duc să mă frezez, caut haine. Pește, lactate, fructe și legume, de toate. E familia mare și trebuie multe, numai pentru carne am dat 2000 de lei. Sunt cheltuieli, e scump, tot e scump la noi”.

„Ca de obicei, bucate de sărbătoare: sarmale, pârjoale, salate. Să fie și gustos, ca de obicei cum moldovenii sunt obișnuiți, nu suntem noi cu mult, mult, dar să fie cu gust și aranjat, și frumos, și gustos”.

„Ce o să am - aceea o să pun, că acum pensionarii trăiesc nu chiar așa bogat”.

„Facem sarmale și mergem în centru. Acum e scump, 1.000-2.000, așa, mai simplu, nu chiar mult”.

„Să sărbătorim, mergem la biserică și deja toate celelalte”.

„Gătim bucate și invităm apropiații, copiii, neamurile. Pentru masă de obicei facem răcituri din cocoș, facem sarmale, plăcinte, mâncarea tradițională, de casă. Tot timpul ne străduim să cheltuim cât mai puțin, dar de regulă fără 1.000 de lei nu faci nimic”.

„Și dacă oamenii sunt preocupați de pregătirea bucatelor, autoritățile au grijă să asigure atmosfera de sărbătoare în centrul orașului”.

„Vom avea - nu în premieră, dar una din puținele ori - o orchestră simfonică de copii, dar și o orchestră simfonică de adulți, dar și trei orchestre de muzică populară, care cred că sunt deosebite”, povestește Lidia Panfil, regizoarea evenimentului.

„Hramul nu este deja o sărbătoare care ține doar de orașul Chișinău, dar este renumită și internațional. Ne așteptăm la un număr de oameni foarte mare și ne-am pregătit cu cele mai delicioase bucate, cele mai suculente, sigur cu drag crescute de oamenii noștri dragi, cu greutate”, spune Marina Lupu, reprezentanta unei companii de mezeluri.

Oamenii spun că vor veni seara la concert și că își doresc să sărbătorească pe măsură.

„Sunt venită din diasporă și mă bucur enorm că o să sărbătorim hramul Chișinăului cu familia, că nu am mai sărbătorit demult. Distracție, muzică bună, sper și timpul să țină cu noi”.

„Cu veselie, cu multă, multă voie bună și cu ceva produse tradiționale, mă gândesc că da”.

194 de localități din țară își sărbătoresc hramul pe 14 octombrie.

Evelina Curca

Evelina Curca

Autor

Citește mai mult