Economic

Republica Moldova va primi 94 de milioane de dolari din partea FMI. Anunțul făcut de Dorin Recean și Ruben Atoyan

Republica Moldova a ajuns la un acord cu Fondul Monetar internațional (FMI) pentru a accesa 94 de milioane de dolari. Anunțul a fost făcut astăzi de către premierul Dorin Recean, în cadrul unei conferințe comune susținută cu șeful misiunii Fondului Monetar Internațional pentru Republica Moldova, Ruben Atoyan. Decizia a fost luată după cea de-a treia evaluare a programului ECF-EFF, susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF).

„Guvernul și toată echipa va trebui să mobilizeze resursele pe interne, să eficientizăm cheltuielile, să avem o guvernare disciplină și o disciplină bugetară. Obiectul este să creștem economia, să îmbunătățim climatul investițional, să susținem întreprinderile mici și mijlocii și ca să accentuăm și să țintim mult mai bine asistenta socială pe care o oferim cetățenilor noștri care sunt mai vulnerabili”, a declarat Dorin Recean.

La rândul său, Ruben Atoyan, a menționat că acest acord urmează să fie aprobat de conducerea FMI și Consiliul de directori până la finele lunii aprilie. Mai mult, oficialul a specificat că autoritățile de la Chișinău au respectat toate criteriile de performanță cantitativă.

„Programul se realizează în linii mari în parametrii conveniți, în pofida unor circumstanțe dificile și a unor crize ce se derulează concomitent. Autoritățile au respectat toate criteriile de performanță cantitativă. Reformele avansează structurale treptat, dar mai sunt necesare eforturi pentru a promova, integritatea, capacitatea și independența celor mai importante instituții în domeniu prevenirii și combaterii corupției și pentru consolidarea cadrului legal anticorupție. S-au înregistrat progrese satisfăcătoare în ceea ce privește eliminare ineficiențelor și inechităților în sistemul fiscal”, a spus Ruben Atoyan.

Șeful misiunii Fondului Monetar Internațional pentru Republica Moldova a mai afirmat că economia țării s-a contractat puternic 2022 din cauza repercursiunilor războiului provocat de Rusia în Ucraina, cererii scăzute pe fundalul inflației înalte, creșterii costurilor, precum și din cauza obținerii unui volum agricol mai mic. În context el a menționat că FMI prognozează o redresare modestă a economiei în 2023 susținută de restabilirea cererii interne și îmbunătățirea perspectivelor de creștere economică în statele partenere.

Amintim că în perioada 1-14 martie, o misiune a Fondului Monetar Internațional condusă de Ruben Atoyan a purtat discuții la Chișinău cu autoritățile Republicii Moldova în contextul celei de-a treia evaluări a programului ECF-EFF, susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF). Experții FMI au discutat despre evoluțiile macroeconomice recente, au evaluat perspectivele și riscurile pentru economie și s-au informat despre progresul atins în implementarea acțiunilor convenite în cadrul programului susținut de FMI.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult