Social

Zeci de persoane spitalizate după un praznic în raionul Orhei: ANSP confirmă decesul unui bărbat de 61 de ani

imagine-simbol
Sursa: imagine-simbol

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) confirmă decesul unui bărbat de 61 de ani, care a consumat alimente infectate cu Salmonella, aduse de rude de la un praznic organizat în satul Ciocîlteni din raionul Orhei, la sfârșitul lunii august. Informațiile vehiculate în presă că patru oameni și-ar fi pierdut viața după acea masă de pomenire nu s-au adeverit.

Potrivit ANSP, între 31 august și 3 septembrie, a fost înregistrată o izbucnire de toxiinfecție alimentară de grup, cauzată de Salmonella enteritidis, în urma participării la o masă de pomenire organizată într-un local neautorizat. Ancheta epidemiologică realizată de Centrul de Sănătate Publică (CSP) Orhei a stabilit că la eveniment au participat 126 de persoane, dintre care 40 au prezentat simptome clinice de infectare, iar 29 au necesitat spitalizare.

„Din nefericire, a fost înregistrat un caz de deces, al unei persoane în vârstă de 61 de ani, care nu a fost prezentă la eveniment, dar a consumat alimente contaminate aduse de către rude. Investigațiile de laborator realizate de specialiștii CSP Orhei, atât pe probele recoltate de la persoanele afectate, cât și pe alimente, au confirmat prezența Salmonellei enteritidis, alături de alți agenți condiționat patogeni”, se arată într-un comunicat emis de ANSP pe 16 octombrie.

Ion Bîrcă, șeful Secției supravegherea epidemiologică a bolilor cu factor de transmitere alimentar și hidric ANSP, a declarat pentru Teleradio-Moldova că bărbatul de 61 de ani a decedat în spitalul din Bălți, unde a fost adus din Telenești, când starea de sănătate i s-a agravat. În pofida tratamentului administrat, bărbatul și-a pierdut viața la o săptămână de la internare.

Referitor la celelalte persoane internate cu simptome de infecție alimentară, Ion Bîrcă a precizat că au fost externate timp de o săptămână, când starea de sănătate s-a îmbunătățit. Cel mai mic pacient intoxicat avea sub patru ani.

Gheorghe Botnariuc, șef adjunct ANSA Telenești/Orhei, a declarat pentru Teleradio-Moldova că toate cazurile au fost documentate și examinate de autorități.

„Firma de catering implicată avea autorizație sanitar-veterinară, însă localul unde s-a organizat evenimentul nu dispunea de acte permisive”, a precizat Botnariuc.

În acest context, specialiștii ANSP au reiterat cinci principii fundamentale de siguranță alimentară, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății: menținerea curățeniei, separarea alimentelor crude de cele preparate, gătirea acestora la temperaturi corespunzătoare, păstrarea alimentelor la temperaturi adecvate și folosirea materiilor prime sigure, precum și a apei potabile de calitate.

CITIȚI ȘI:

Ana Cebotari

Ana Cebotari

Autor

Citește mai mult