Dosarul dezordinilor în masă: Cei șapte bărbați reținuți își vor petrece următoarele 30 de zile în arest
Arest de 30 de zile pentru fiecare dintre cei 7 bărbați reținuți, sâmbătă, în dosarul dezordinilor în masă. Este vorba despre liderii grupărilor criminale care urmau să pregătească destabilizări în masă și să fie recompensați pentru asta cu câte 10 mii de dolari. Decizia a fost luată, astăzi, de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.
Cei șapte bărbați au fost escortați la judecătorie, în cătușe, de către ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și angajații Batalionului cu Destinație Specială „Fulger". Primul în fața magistraților a fost adus suspectul despre care Poliția declara anterior că este un presupus agent rus, care urma să instruiască și alte persoane cum să incite mulțimea și s-o pornească împotriva oamenilor legii. Acesta respinge acuzațiile că ar pregăti provocări la protestele organizate de Mișcarea pentru Popor, din care face parte și Partidul „Șor".
- Este adevărat că trebuia să oferiți lecții de instruire băieților din Republica Moldova în vederea destabilizărilor? Pregăteați dezordini în masă?
- Nu este adevărat.
- De unde veniți și care este scopul vizitei?
- Din Armenia.
- Oamenii legii susțin că pregăteați destabilizarea situației în Republica Moldova?
- Nu cunosc nimic. Prea multe întrebări dați.
- Cine v-a oferit acești bani pe care urma să-i primiți?
- Nu am luat niciun ban, nimic.
Procurorii susțin că, în pofida faptului că cei șapte bărbați nu-și recunosc vina, unii dintre ei conlucrează cu organul de urmărire penală. Ei sunt cercetați penal pentru pregătirea dezordinilor în masă, infracțiune care în țara noastră se pedepsește cu până la opt ani de pușcărie.
„S-a stabilit că persoanele în cauză, fiind racolate, au fost plasate în mai multe imobile închiriate din municipiul Chișinău, unde erau instructate de către o persoană sosită recent în Republica Moldova, în privința căruia există suspiciuni rezonabile în legătură cu serviciile secrete ale unui stat străin”, a menționat Constantin Popescu, procuror de caz.
Totodată, acuzatorii susțin că, în cadrul acțiunilor operative de urmărire penală, au fost fixate discuții cu presupusul agent, care dădea indicații celorlalți 6 bărbați.
„În cadrul măsurii în cauză, a fost posibil de fixat așa-zisele instrucțiuni, care vizau nemijlocit organizarea unor acțiuni sub formă de opunere, rezistență și violență organelor de forță implicate în menținerea ordinii publice organizate în data următoare”, a mai spus procurorul.
Pe 10 martie, oamenii legii au efectuat percheziții în dosarul privind „dezordini în masă". Aceștia au ridicat de la figuranți 11 mii de dolari americani și 400 de euro, care ar fi fost destinați organizării dezordinilor în masă. Totodată, poliția a ridicat și cătușe, substanță cu miros specific de marijuana, înscrisuri de ciornă, dar și dispozitive de comunicare și stocare a informației. Corpurile delicte urmează a fi supuse cercetărilor, iar persoanele vizate de percheziții vor fi citate la audieri.