Economic

Noi tehnologii digitale au fost prezentate în cadrul conferinței „AgTech Moldova 2023”

Mai multe soluții digitale pentru agricultori ca să reducă riscul schimbărilor climatice, să facă față crizei energetice și să sporească eficiența de gestionare a gospodăriilor agricole. Tehnologiile digitale au fost prezentate în cadrul conferinței „AgTech Moldova 2023”, care și-a ținut lucrările la Chișinău. La eveniment au luat parte peste 250 de participanți, printre care fermieri, experți și companii care oferă soluții digitale din Republica Moldova, România, Ucraina, Danemarca și Statele Unite ale Americii.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Printre cei care au prezentat diverse tehnologii și soluții digitale pentru agricultură este și Sergiu Melnic. Expertul a prezentat o platformă, care a fost elaborată acum un an de specialiști moldoveni împreună cu o agenție elvețiană.

„Stații, sensori, analitică, bază de date, capcane inteligente, analize spectrale de pe satelit și multe alte soluții care sunt toate integrate pe o platformă. Datorită suportului agenției avem posibilitate să le oferim gratis 15 module”, spune reprezentantul companiei Sergiu Melnic.

Maxim Burlacu deține la Drochia peste 70 de hectare de livezi cu prun, caise, cireși și mere, dintre care 30 de hectare sunt superintensive.

„Sunt aici pentru noi informații pentru digitalizare pentru că doar așa văd o agricultură performantă. Cu brațele de muncă este o problemă enorm de mare, ne scutește câteva persoane, câțiva agronomi pe care noi putem să-i înlocuim cu un program, cu un nou soft”, menționează fermierul Maxim Burlacu.

Eforturile țării noastre de digitalizare a agriculturii sunt susținute de partenerii internaționali de dezvoltare.

„USAID se mândrește cu suportul pe care îl acordă agriculturii din Republica Moldova. Prin digitalizare și prin inovare noi contribuim la îmbunătățirea competitivității și la crearea unei generații noi de producători și antreprenori care vor fi gata să colaboreze și mai mult cu Uniunea Europeană”, a subliniat șeful adjunct al USAID în Republica Moldova, John Riordan.

„Digitalizarea ne permite să economisim bani, să economisim resurse naturale, să fim foarte eficienți . Spre exemplu, în 2022, a fost inclus în premieră la subvenționare vânzarea și cumpărarea de către agricultori a dronelor. Noi am inclus la subvenționare pentru fermele de vaci de lapte soft-uri”, menționează ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

Evenimentul este la a patra ediție și a fost organizat cu suportul USAID.

Citește mai mult