Social

Atenție la ciupercile pe care le consumați. Zece persoane au ajuns la spital, de la începutul toamnei

Pădurile sunt pline de ciuperci după ploile abundente din săptămânile trecute. S-au înmulțit și comercianții care le vând pe marginea drumului. Specialiștii avertizează asupra riscului unor intoxicații grave, mai ales dacă nu știm să deosebim ciupercile toxice de cele comestibile. De la începutul toamnei, zece persoane au ajuns la spital după ce au consumat ciuperci.

La intrarea în satul Condrița, municipiul Chișinău, comercianții vând ciuperci culese din pădurea din preajmă. Printre ei, și Ludmila. Gospodina știe cum pot fi identificate speciile comestibile.

„Noi le cunoaștem cum arată, noi le știm cu ochii închiși, aici analize nu trebuie. Sunt ciuperci amăgitoare, nu se poate de verificat cu ceapa, dacă nu le cunoști, mai bine nu le mănânci, nu încerci, nu faci experimente cu familia. Cel mai bine cumpărați din locuri unde sunteți o sută de procente siguri că oamenii le cunosc, le gătesc, noi le gătim și prăjite, marinate și sărate, cum doriți, așa le găsiți la Condrița”, a spus Ludmila Boșneaga, locuitoare din Condrița.

„Anul trecut, a fost anul lor, dar anul acesta, trebuia să apară în septembrie, dar abia acum au ieșit, duminica trecută, au fost primele. Fiecare ciupercă depinde la ce copac a crescut. Dacă e crescută la carpen, e mai închisă, dacă la tei - este mai deschisă”.

Comercianții spun că vânzările merg bine: „150 de lei căldărușa. Și borcanul? Tot 150 de lei. O căldărușă este în borcan. Se otrăvesc oamenii care culeg singuri, se duc singuri, strâng și vedem ce ciuperci au și vrem să îi verificăm și să le arătăm ce este bun și ce e rău, mulți nu ne dau voie”.

Cumpărătorii pe care i-am surprins, majoritatea veniți din Chișinău, spun că au încredere în experiența culegătorilor de ciuperci.

„Este mai ușor să venim aici, locurile nu le știm, venim și procurăm de aici. Cele de toamnă sunt foarte gustoase, am luat și marinate, foarte gustoase”.

„Eu nu mă pricep și este mai bine să le cumpărăm de la oamenii care se pricep. Sunt cazuri de otrăvire, dar se otrăvesc luând marfă și din magazine”.

Medicii spun că ciupercile pot fi o sursă valoroasă de nutrienți, dar avertizează că o alegere greșită poate transforma masa într-un pericol pentru sănătate.

„Ciupercile sunt foarte bogate în proteine, chiar înlocuiesc carnea în unele alimente și sunt benefice să fie consumate, doar că trebuie să le cunoaștem pe cele care sunt sănătoase, și nu otrăvitoare. Vreau să îndemn oamenii să fie foarte atenți, fiindcă intoxicațiile cu ciuperci pot fi și fatale. Se încep cu semne simple, grețuri, vomă, dar depinde de cantitatea de toxine care a fost consumată”, a declarat specialista în sănătate publică, Luminița Suveică.

Specialiștii în sănătate îi îndeamnă pe cetățenii care simt semne de deshidratare a organismului după consumul de ciuperci să nu aștepte și să nu recurgă la autotratamente, ci să sune de urgență la 112.

Alexandr Statnîi

Alexandr Statnîi

Autor

Citește mai mult