Declarație comună la București // România și SUA s-au angajat să sprijine Republica Moldova în contextul acțiunilor destabilizatoare ale Rusiei
Republica Moldova s-a aflat în atenția membrilor delegațiilor din România și Statele Unite ale Americii, reuniți la București în cadrul Dialogului Strategic România - SUA. La reuniune a fost adoptată o Declarație comună în care este subliniat riscul acțiunilor destabilizatoare ale Federației Ruse în regiunea Mării Negre, în special, la adresa securității și stabilității Republicii Moldova. România și SUA s-au angajat să sprijine autoritățile alese în mod democratic în Republica Moldova, se arată în textul Declarației.
„Delegațiile română și americană au acordat o atenție specială riscului potențial al acțiunilor destabilizatoare ale Federației Ruse în regiunea Mării Negre, în special la adresa securității și stabilității Republicii Moldova. România și Statele Unite rămân angajate în sprijinirea autorităților alese în mod democratic ale Republicii Moldova, în eforturile acestora de a-și consolida reziliența politică și economică, de a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială și de a continua procesul de integrare europeană.”
Rămânem angajați în susținerea principiilor independenței, suveranității, integrității teritoriale și respectarea dreptului internațional, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale, ca bază a arhitecturii de securitate euroatlantice”, se arată în declarația comună a României și SUA adoptată la București în cadrului celei de-a opta reuniuni a Dialogului Strategic moldo-american.
România și SUA evidențiază importanța unității transatlantice în prevenirea oricărei viitoare agresiuni și permiterea atingerii întregului potențial al Mării Negre ca o conexiune strategică între Europa și Asia Centrală.
„Cele două părți au subliniat importanța acordării unei atenții speciale cooperării în cadrul NATO, pentru o consolidare mai puternică a apărării și descurajării în regiunea Mării Negre, o zonă de importanță strategică pentru Alianță”, se mai arată în Declarația comună.
Delegația României a fost condusă de Iulian Fota, secretar de stat pentru afaceri strategice, iar de partea americană de Dereck Hogan, adjunctul principal al asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice.
Dialogul Strategic SUA - România a avut loc pe fondul celei mai grave amenințări la adresa securității euroatlantice din ultimele decenii, la un an de la declanșarea războiului nejustificat și neprovocat al Federației Ruse împotriva Ucrainei.
Cea de-a opta Reuniune a Dialogului Strategic a fost convenită de ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în dialogul avut la București, pe 29 noiembrie 2022.