Politic

Reforma Curții Supreme de Justiție și evaluarea magistraților, aprobate de Parlament

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) va avea competențe mai restrânse și nu va acționa ca o instanță de apel. Judecătorii din cadrul CSJ, precum și candidații la aceste funcții vor fi supuși unei evaluări externe. În prima lectură, Parlamentul a votat proiectele de legi ce țin de reforma CSJ și evaluarea judecătorilor.

Printre cele mai importante prevederi ale proiectului figurează reducerea numărului de judecători CSJ. Autorii mai propun modificarea componenței Curții Supreme de Justiție prin asigurarea accesului la funcțiile de judecător CSJ pentru reprezentanții altor profesii juridice, precum avocați, procurori sau profesori universitari în domeniul dreptului.

„Prin acest proiect de lege se urmărește sporirea calității actului de justiție, crearea premiselor pentru uniformizarea eficientă a practicii judecătorești, consolidarea competențelor CSJ, asigurarea numirii unor judecători imparțiali și integri, precum și sporirea încrederii cetățenilor în sistemul judecătoresc”, se arată în comunicatul Parlamentului.

Proiectul de lege a fost elaborat în cadrul unui grup de lucru, creat de Ministerul Justiției. Documentul prevede reorganizarea CSJ, inclusiv revizuirea competențelor Curții Supreme de Justiție. De asemenea, a fost elaborat și un proiect de modificare a procedurii de examinare a cauzelor de către CSJ.

Tot astăzi, deputații au mai aprobat și un proiect care prevede evaluarea externă a judecătorilor și candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție.

Evaluarea CSJ va fi efectuată de o Comisie , în termen de șase luni de la începerea procedurii. Raportul privind promovarea sau nepromovarea evaluării integrității etice și financiare va fi transmis către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care va lua o hotărâre finală.

Evaluarea integrității judecătorilor CSJ reprezintă o obligație asumată de Republica Moldova atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Această reformă este una dintre condiționalitățile de bază din Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Prin acest proiect de lege se urmărește sporirea calității actului de justiție și asigurarea numirii unor judecători imparțiali și integri.

Citește mai mult