Politic

MAE de la București: „Limba română” în legislația Republicii Moldova restabilește adevărul științific

Ministerul Afacerilor Externe salută adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova, a „Legii pentru implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale”. Conform actului normativ, sintagma „limba moldovenească” va fi înlocuită cu „limba română” în toată legislația acestui stat.

Parlamentul Republicii Moldova
Sursa: Parlamentul Republicii Moldova

„Adoptarea Legii menționate are o profundă semnificație simbolică, întrucât restabilește adevărul științific cu privire la denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova și confirmă statutul limbii române de limbă oficială a Republicii Moldova. De asemenea, reconfirmă comunitatea de limbă, istorie și cultură dintre România și Republica Moldova.

Adoptarea Legii demonstrează totodată maturitatea societății din Republica Moldova și aderența sa la spațiul de valori pe care se fundamentează Uniunea Europeană”*, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe al României.

Diplomația română subliniază că prin acest pas sunt consolidate relațiile între România și Republica Moldova, reflectate într-o cooperare deschisă și robustă, orientată către reformarea democratică a Republicii Moldova și integrarea acesteia în Uniunea Europeană.

Astăzi, Parlamentul de la Chișinău a votat în lectură finală proiectul de lege al deputaților PAS care prevede eliminarea „limbii moldovenești” din legislația națională și înlocuirea acesteia cu „limba română”.

Legea adoptată de Parlamentul de la Chișinău implementează Hotărârea din 2013 a Curții Constituționale privind interpretarea articolului 13 alin. (1) din Constituție, în corelare cu Preambulul Constituției și cu Declarația de Independență a Republicii Moldova.

Citește mai mult