Internațional

Ucraina va produce combustibil nuclear pentru a înlocui combustibilul rusesc pe piața UE

Ministrul Energiei din Ucraina, German Galușcenko, afirmă că țara sa va produce combustibil nuclear pentru a înlocui combustibilul rusesc pe piața Uniunii Europene, scrie Ukrinform.

Potrivit Ministerului ucrainean al Energiei, German Galușcenko a vizitat firma unde va fi produs combustibil nuclear pentru unitățile centralelor nucleare din țară și ulterior pentru export în alte țări.

Sursa citată a arătat că în Europa funcționează 17 unități VVER-440, iar acestea nu au deocamdată o alternativă la combustibilul rusesc. La rândul său, Ucraina a început deja producția de componente pentru unități cu combustibil VVER-1000 și în curent va începe producția de combustibil pentru unități VVER-440. Proiectul este implementat de Energoatom, compania națională ucraineană care generează energie nucleară, în cooperare cu compania americană Westinghouse.

„Din păcate, multe țări europene rămân dependente de tehnologiile nucleare rusești. În același timp, Ucraina, după ce a renunțat la combustibilul nuclear rusesc, a trecut unitățile centralelor sale nucleare pe combustibil nuclear de la producătorul american Westinghouse. Cehia, Slovacia, Finlanda și Bulgaria și-au exprimat, la rândul lor, dorința de a face o astfel de tranziție. Și pe termen lung, Ucraina poate deveni un furnizor de combustibil nuclear pentru aceste țări”, a declarat Galușcenko.

Petro Kotin, președintele Energoatom, a adăugat că Energoatom vrea să își îndeplinească planul de a crea propria linie de producție pentru combustibil nuclear în trei ani.

„Ucraina este un lider mondial în domeniul energiei nucleare. Și astăzi, experții noștri, împreună cu partenerii americani, lucrează pentru a scoate Rusia de pe piața internațională a tehnologiilor nucleare”, a afirmat Galușcenko.

Șapte unități ale centralelor nucleare ucrainene, al căror unic operator este Energoatom, au fost trecute complet pe combustibilul de la Westinghouse Electric Sweden AB, un partener pe termen lung al companiei. Din 2024, toate cele 15 uniăți ale centralelor nucleare ucrainene ar trebui să fie alimentate cu acest combustibil.

Străjescu  Carolina

Străjescu Carolina

Autor

Promo

Citește mai mult