Nutriționist: „Un regim alimentar echilibrat și diversificat în sezonul rece, esențial pentru sănătate”

Pe măsură ce temperaturile scad, organismul are nevoie de un plus de energie și nutrienți pentru a face față frigului. Alimentația din sezonul rece joacă un rol esențial în menținerea imunității, a nivelului de energie și a stării generale de bine. De aceea mesele echilibrate și bogate în vitamine nu trebuie neglijate, ci adaptate ritmului sezonier, susțin nutriționiștii.
Nutriționista Maria-Victoria Racu recomandă pentru sezonul rece un regim alimentar bogat în fructe și legume de sezon, dar din care să nu lipsească proteinele și acizii grași esențiali, carbohidrații complecși, alimentele bogate în vitaminele C, D, E, antioxidanții și fierul. Un regim alimentar echilibrat și diversificat începe cu micul dejun, care trebuie să includă alimente care au proprietatea de a fortifica sistemul imunitar, a menționat Maria-Victoria Racu, la Radio Moldova.
„Luarea micului dejun este, practic, prima intervenție pe care putem să o facem pentru a preveni infectarea organismului cu virusuri și bacterii. Preferabil acesta să fie bogat în proteine, ouă sau produse lactate, inclusiv iaurtul grecesc, care este una dintre cele mai bogate surse de proteine. Vorbim despre brânză, cașcaval, care să fie asociate cu fructele și legumele proaspete și cu o sursă de carbohidrați complecși, cum ar fi cerealele integrale. Luând un asemenea mic dejun, ne aprovizionăm dimineața cu energie, cu proteine sănătoase, pentru a fie puternici în fața provocărilor acestui sezon”, a declarat Maria-Victoria Racu.
Potrivit nutriționistei, cel mai bine ar fi ca în această perioadă să urmăm principiul farfuriei cu alimentare sănătoasă, care se aplică la mesele de bază, inclusiv la micul dejun, la prânz sau la cină.
„Ar fi bine să mâncăm într-o farfurie cu un diametru maximal de 23 de centimetri, deci este o farfurie de servit, și nu un platou mare, atât încât să nu facem plus de calorii. În această perioadă inclusiv ne dorim să mâncăm mai mult, dar ar fi bine să ne menținem numărul de calorii la același nivel, pentru că numărul de calorii crește doar atunci când temperatura afară este foarte joasă. În această farfurie de 23 de centimetri, pe jumătate punem fructe și legume proaspete. Fructele pot fi consumate în timpul mesei, chiar se recomandă ca să nu ne urce prea mult zahărul din sânge. Se recomandă să consumăm trei porții de legume și două porții de fructe pe zi, a câte 80 de grame fiecare. Cealaltă jumătate de farfurie o mai împărțim în jumătate, o pătrime ar fi surse de proteine, fie că este vorba de carne, pește, ouă, produse lactate. Sau dacă vorbim de un regim vegetarian sau vegan - putem să utilizăm fasole, linte, mazăre, năut, soia și produse din soia. Și cealaltă pătrime o umplem cu cereale integrale. Tot aici se include pâinea și pastele făinoase. În farfurie ar fi bine să fie legume de cel puțin trei culori diferite, pentru că fiecare tip de legumă, fiecare culoare are antioxidanții specifici”, a explicat nutriționista.
De asemenea, specialista a atras atenția că, în această perioadă, nu este recomandat să facem abuz de dulciuri și de produse bogate în zahăr.
„Dulciurile fac parte din alimentele comode, pe care le căutăm în această perioadă, pentru că ducem o insuficiență de vitamina D, pentru că zilele solare sunt foarte puține, nu ne expunem pielea la razele solare și, respectiv, vitamina E este foarte joasă în această perioadă. Totodată, avem parte de zile posomorâte. Cu toate acestea nu aș recomanda să facem abuz de dulciuri și de produse bogate în zahăr, pentru că ele sunt un factor care slăbesc sistemul imunitar. Cu toate acestea, 85% din ceea ce consumăm de parcursul zilei să fie alimentație echilibrată și variată. 15% se permite să avem aceste mici plăceri, ar fi de două ori pe săptămână un desert într-o cantitate limitată, nu mai mare de 150 de grame”, a spus Maria-Victoria Racu.
Potrivit nutriționistei, dacă nu ne hidratăm corespunzător, organismul nostru este foarte vulnerabil în față hipotermiei:
„Se recomandă să consumăm băuturi calde, cum ar fi ceai din plante, ceai verde, care sunt bogate în antioxidanți. Pot să fie compoturi fără zahăr, pentru că consumul băuturilor dulci, cum ar fi ceaiul sau cafeaua cu siropuri sau cu o cantitate mare de zahăr, ne slăbește sistemul imunitar. Aș recomanda să nu facem abuz de alcool, pentru că ne oferă o senzație falsă de căldură, datorită dilatării vaselor de sânge de la nivelul superior al pielii. Este foarte important să înțelegem că atunci când este foarte frig afară, organismul nostru produce o constricție a vaselor de sânge pentru a păstra căldura în organism”.