Economic

Banca Mondială a aprobat un nou cadru de parteneriat cu Moldova pentru perioada 2023-2027

Consiliul Directorilor Executivi al Grupului Băncii Mondiale a aprobat un nou Cadru de Parteneriat cu Țara (CPT) pentru Republica Moldova, pentru perioada 2023-2027. Cadrul are scopul de a sprijini redresarea durabilă a țării, cu accent pe reforme care sprijină crearea locurilor de muncă și o economie mai verde.

Sursa: Sursa: Economedia/Banca Mondială
Sursa: Sursa: Sursa: Economedia/Banca Mondială

Astfel, Banca Mondială va sprijini reforme în trei domenii:

Creșterea oportunităților de ocupare formală a forței de muncă; Îmbunătățirea dezvoltării capitalului uman; Creșterea rezilienței la schimbările climatice și la crize. De asemenea, CPT include o temă transversală de fortificare a sistemelor și instituțiilor, inclusiv prin digitalizare și consolidare a capacităților.

„Moldova ar trebui să profite de oportunitatea tranziției spre o traiectorie de creștere mai sustenabilă, una care să conducă la prosperitate și la o economie mai incluzivă, în special deoarece acum se apropie de integrarea aspirată în Uniunea Europeană. Banca Mondială este pregătit să sprijine Moldova în transformarea economiei sale și în creșterea nivelului de trai al populației”, a declarat managerul de țară al Băncii Mondiale pentru Moldova, Inguna Dobraja.

Potrivit Ministerului Finanțelor, noul CPT mai prevede finanțare și activități analitice pentru implementarea programelor de reformă menite să stabilească creșterea economică și crearea locurilor de muncă.

Menționăm că, de la aderarea Republicii Moldova la Banca Mondială, circa 2 miliarde de dolari SUA au fost alocate pentru peste 60 de proiecte de țară.

În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 12 proiecte active cu un angajament total de 650 de milioane de dolari SUA. Principalele domenii de sprijin includ reforma reglementării și dezvoltarea afacerilor, modernizarea serviciilor guvernamentale, administrarea fiscală, înregistrarea terenurilor, educația, drumurile, sănătatea și sectoarele sociale, inclusiv răspunsul la situația de urgență COVID-19, agricultura, aprovizionarea cu apă și salubritatea, și sectorul energetic.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult