Internațional

Belgia va furniza Ucrainei camioane militare, iar alți aliații discută despre trimiterea de avioane de luptă

Belgia va furniza Ucrainei 240 de camioane militare, iar aliații discută despre trimiterea de avioane de luptă în Ucraina. O delegație a Radei Supreme intenționează să viziteze Statele Unite, pentru a face lobby la Washington în vederea transferului de avioane de luptă F-16 către Ucraina, iar Polonia și Slovacia deja au anunțat oficial că trimit avioane de luptă în țara vecină. Potrivit publicației americane Politico, China cere pace, dar e acuzată că ar livra arme Rusiei, lucru negat de Beijing, dar și de Pentagon. Ofensiva Kievului ar putea debuta în luna mai. Între timp, bombardamentele continuă în estul și sudul Ucrainei.

Imagine simbol/Avion de luptă F-16
Sursa: Imagine simbol/Avion de luptă F-16

Armata ucraineană a difuzat imagini cu trupele Batalionului de asalt de la periferia orașului Bahmut. În secvența video se văd case distruse de-a lungul drumului și condițiile din prima linie. Luptele în Bahmut continuă, însă linia frontului rămâne, practic, neschimbată. Armata rusă a suferit pierderi atât de mari în bătălia pentru Bahmut, încât nu mai poate susține nici măcar acțiuni ofensive la nivel local, arată o analiză a experților Ministerului britanic al Apărării.

Aliații occidentali, după lungi ezitări, au decis să trimită avioane de luptă MIG-29. Polonia a anunțat că va trimite patru, iar Slovacia - 13. Între timp, Statele Unite și Germania refuză să participe la această inițiativă.

„Aceste MiG-uri pe care le dăm Ucrainei sunt pentru ca ei să-și poată proteja civilii de bombele care le-au lovit casele și adăposturile în care mor civili. În același mod în care am dat Ucrainei sistemul nostru S300 pentru a proteja vieți, acum le oferim MIG-urile noastre cu aceeași intenție - de a proteja vieți”, a declarat prim-ministrul Slovaciei, Eduard Heger.

„În primul rând, efectiv în următoarele câteva zile vom transfera către Ucraina patru avioane pe deplin operaționale. Celelalte sunt în pregătire, în reparații și, cu siguranță, vor fi predate treptat”, a menționat președintele Poloniei, Andrzej Duda.

Președintele Volodimir Zelenski a mulțumit aliaților pentru sprijinul oferit, menționând că acordurile de la Bruxelles funcționează. De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului spune că, prin această decizie, țările membre NATO își sporesc nivelul de implicare directă în conflict.

„Desigur, furnizarea acestui echipament militar, așa cum am spus în repetate rânduri, nu poate afecta rezultatul operațiunii militare speciale, dar poate provoca probleme suplimentare pentru Ucraina însăși și pentru poporul ucrainean”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Între timp, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-a decorat pe piloții implicați în coliziunea de marți cu o dronă americană deasupra Mării Negre. În timp ce rușii consideră operațiunea de interceptare și doborâre a dronei un succes, SUA au descris incidentul ca fiind „inacceptabil”. Potrivit experților, incidentul a arătat riscul tot mai mare de confruntare directă între superputeri, pe măsură ce luptele continuă în Ucraina.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult