Politic

Maia Sandu, despre mandatul de arestare a lui Putin: „Este o confirmare că se face vinovat personal de crimele de război”

Mandatul de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, emis de Curtea Penală Internațională confirmă faptul că liderul de la Kremlin se face vinovat personal de crimele de război comise în Ucraina, a declarat președintele Maia Sandu în cadrul ediției speciale a emisiunii „Bună seara” de la Moldova 1.

„Moldovenii nu au fost niciodată de partea ucigașilor. Noi am condamnat agresiunea Rusiei din prima zi de război, am vorbit tranșant despre faptul că Rusia vrea răsturnarea ordinii constituționale în Republica Moldova. Am știut că Rusia încearcă să se implice în treburile interne ale Republicii Moldova, am știut despre propagandă și, în momentul în care am avut probe concludente de răsturnare a guvernării de la Chișinău, atunci am ieșit și am vorbit public ca oamenii să știe cine sunt prietenii și dușmanii noștri”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, șefa statului a reiterat faptul că Federația Rusă se află departe de hotarele noastre, datorită ucrainenilor, a curajului și dragostei lor pentru libertate.

„Deoarece Federația Rusă nu poate ajunge la hotarele noastre, ea poartă un război hibrid”, a menționat Maia Sandu.

Reamintim că pe 17 martie, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis mandate internaționale de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, dar și a comisarului pentru drepturile copilului, Maria Lvova Belova, care s-ar face responsabili de deportările ilegale ale copiilor ucraineni pe teritoriul Rusiei, informează BBC.

Reacția Moscovei nu a întârziat să apară. Într-un mesaj publicat pe Telegram, purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, a scris că decizia CPI nu are niciun sens pentru țara ei, pentru că Rusia nu este parte a Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult