Internațional

UE salută emiterea mandatului de arestare CPI a lui Putin drept o ”decizie importantă a justiției internaționale”

Înaltul Reprezentant UE însărcinat cu Politica Externă și de Securitate Josep Borrell salută decizia Curții Penale Internaționale (CPI) de a emite un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin drept ”o decizie importantă a justiției internaționale” și ”doar începutul” unui proces internațional prin care liderul de la Kremlin să fie tras la răspundere în Războiul rus din Ucraina, relatează CNN.

”Gravitatea infracțiunilor și declarația CPI vorbesc de la sine”, a denunțat Borrell.

”Aceasta este o decizie importantă a justiției internaționale pentru poporul Ucrainei. Noi am subliniat mereu, în Uniunea Europeană (UE), că cei care se fac vinovați de agresiunea ilegală a Ucrainei trebuie aduși în fața justiției”, a subliniat șeful diplomației europene.

Acest mandat de arestare a lui Putin este ”doar începutul procesului” de tragere la răspundere a Rusiei și altor oficiali pentru eventuale crime de război în Ucraina.

Și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a salutat „aceasta este o decizie istorică ce va conduce la o responsabilitate istorică”.

Zelenski subliniază că anchete ucrainene sugerează, de asemenea, că Kremlinul este direct implicat în dispariția forțată a unor copii ucraineni în Rusia.

”În cadrul procedurii penale în care anchetează forțele noastre de ordine, s-au înregistrat deja 16.000 de cazuri de deportări forțate de copii”, anunță Zelenski. ”Însă numărul real, întreg al deportaților poate fi mult mai mare”, estimează el.

”O astfel de operațiune criminală ar fi fost imposibilă fără ordinul celui mai înalt lider al statului terorist”, îl acuză el pe Putin.

Autoritățile ucrainene au adus până în prezent în Ucraina, înapoi din Rusia, 300 de copii deportați.

Străjescu  Carolina

Străjescu Carolina

Autor

Promo

Citește mai mult