Internațional

Mandatul de arestare pe numele lui Putin: Biden salută acuzațiile CPI pentru crime de război

Președintele american Joe Biden a salutat emiterea de către Curtea Penală Internațională (CPI) a unui mandat de arestare împotriva omologul său rus, Vladimir Putin, scrie BBC.

Curtea Penală Internațională (CPI) l-a acuzat pe președintele Putin că a comis crime de război în Ucraina - acțiuni despre care președintele Biden a spus că liderul rus a făcut-o „în mod clar”.

Afirmațiile se concentrează pe deportarea ilegală a copiilor din Ucraina în Rusia de la invazia Moscovei în 2022.

Moscova a negat acuzațiile și a denunțat mandatele drept „revoltătoare”.

Este foarte puțin probabil ca această mișcare să vină mult, deoarece CPI nu are competențe de a aresta suspecți fără cooperarea guvernului unei țări, mai transmite BBC.

Rusia nu este o țară membră a CPI, ceea ce înseamnă că instanța, situată la Haga, nu are autoritate acolo.

Cu toate acestea, acesta l-ar putea afecta pe Vladimir Putin în alte moduri, cum ar fi imposibilitatea de a călători la nivel internațional. Acum ar putea fi arestat dacă va pune piciorul în oricare dintre cele 123 de state membre ale instanței.

Putin este al treilea președinte căruia i sa emis un mandat de arestare al CPI.

Președintele Biden a spus că, deși curtea nu a avut nicio influență în SUA, emiterea mandatului „face un punct foarte puternic”.

„El a comis clar crime de război”, a spus el reporterilor.

Organizația Națiunilor Unite a lansat, la începutul acestei săptămâni, un raport care a constatat că îndepărtarea forțată de către Moscova a copiilor ucraineni în zonele aflate sub controlul său a constituit o crimă de război.

Într-o declarație de vineri, CPI a afirmat că are motive rezonabile să creadă că Putin a comis actele criminale în mod direct, precum și a colaborat cu alții. De asemenea, l-a acuzat că nu și-a folosit puterile prezidențiale pentru a împiedica deportarea copiilor.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că oricare dintre deciziile instanței este „nulă” și fostul președinte rus Dmitri Medvedev a comparat mandatul cu hârtie igienică.

Activiștii din opoziția rusă au salutat anunțul. Ivan Zhdanov, un apropiat al liderului opoziției, Alexei Navalny, a scris pe Twitter că a fost „un pas simbolic”, dar important.

Și președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a salutat decizia „istorică” a CPI de a emite mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult