Externe

În plină criză politică, opoziția parlamentară din Franța a depus două moțiuni de cenzură împotriva Guvernului. Ce îi nemulțumește

Două moțiuni de cenzură au fost depuse vineri împotriva guvernului francez, scufundat într-o criză politică după trecerea în forță a reformei pensiilor care a amplificat furia socială și a condus la încăierări în centrul Parisului, comentează AFP, citat de Agerpres.

Moțiunile de cenzură ar urma să fie examinate în Adunarea Națională pe 20 martie, potrivit unor surse parlamentare.

Aceste demersuri sunt răspunsuri la decizia președintelui Emmanuel Macron de a recurge joi la arma articolului 49.3 din Constituție, permițând adoptarea unui text fără vot în Adunare, cu excepția cazului în care o moțiune de cenzură vine să răstoarne guvernul.

Această opțiune privind reforma pensiilor „este apogeul unei negări inacceptabile a democrației”, afirmă în special moțiunea LIOT.

Vineri, secretarul general al sindicatului reformist CFDT, Laurent Berger, i-a cerut președintelui francez să „retragă reforma".

Pentru a răsturna guvernul, o moțiune de cenzură va trebui să obțină majoritatea absolută în Adunare, 287 de voturi. Acest lucru ar necesita ca măcar jumătate din cei 61 de deputați ai partidului conservator „Republicanii” (LR) să voteze pentru moțiunea grupului LIOT.

Guvernul francez a ales să crească vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani pentru a răspunde unei deteriorări financiare a fondurilor de pensii și îmbătrânirii populației.

Franța este una dintre țările europene unde vârsta legală de pensionare este cea mai mică, chiar dacă sistemele de pensii nu sunt complet comparabile.

Această măsură de creștere a vârstei legale de pensionare a cristalizat furia populară. Sondajele de opinie arată că majoritatea francezilor îi sunt ostili, chiar dacă numărul manifestanților de pe stradă și al greviștilor a stagnat ori a scăzut în timp.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult