Internațional

Franța: Protestele violente continuă. În orașul Lyon, protestatarii au luat cu asalt o primărie de sector

În Franța continuă protestele violente. Mii de oameni, nemulțumiți de reforma pensiilor, au ieșit în stradă și aseară. Protestele au degenerat în violență. Manifestanții au aruncat petarde în poliție, iar oamenii legii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea. Acțiunile de protest au avut loc vineri în mai multe orașe franceze, cele mai de amploare fiind la Paris, Bordeaux, Toulon, Strasbourg și Lyon. Poliția a arestat zeci de manifestanți în fiecare localitate.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Protestatarii au luat cu asalt primăria din sectorul 4 al orașului Lyon, vineri seară, și au incendiat clădirea în timpul unui miting împotriva reformei pensiilor. Forțele de ordine au arestat zeci de persoane, în timp ce tensiunile au izbucnit în centrul orașului în cursul serii. În alte părți ale urbei, protestatarii au incendiat coșuri de gunoi, au răsturnat scutere și au spart panouri publicitare. Poliția a răspuns cu gaze lacrimogene.

După atacul asupra primăriei sectorului 4 al orașului Lyon, administrația evaluează pagubele.

„Protestatarii au intrat în birouri, în încăperi și au distrus tot ce au găsit în cale: au spart calculatoarele, în principal echipamente informatice”, spune primarul sectorului 4 al orașului Lyon, Remi Zinck.

„Cred că e normal să manifestăm, dar nu așa. Nu distrugând obiecte, încăperi. Lucrurile se vor schimba. Sunt împotriva unui astfel de mod de a protesta. Este anormal să dăm foc, să spargem totul. Este urât”, spune o locuitoare a orașului.

Este a doua noapte de proteste, după ce administrația de la Paris a anunțat că va ridica vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani, fără vot. Opoziția a reacționat dur și a depus moțiuni de cenzură contra Guvernului. Marine Le Pen, una dintre principalele opozante a puterii franceze, a calificat decizia drept „eșec total”, informează BBC. Pe de altă parte, Guvernul afirmă că asemenea modificări sunt esențiale, făcând referire la suprasolicitarea sistemului de asigurări sociale și eventualitatea prăbușirii lui. Francezii, îndrumați de sindicate, nu sunt de acord. De mai bine de două luni, țara se află în tensiuni și dezbateri publice, iar oamenii ies la greve. S-au produs perturbări ale circulației transportului public, angajații care evacuează gunoiul nu au ieșit la muncă, iar presa de la Paris notează că, în următoarele zile, ar exista probabilitatea opririi rafinăriei din Normandia.

Citește mai mult