Internațional

Război în Ucraina: Avdiivka, un nou oraș distrus de bombardamentele rusești

Mai multe teritorii ucrainene, inclusiv regiunea vestică Lvov, au fost ținta unui atac nocturn rusesc cu drone de fabricație iraniană, a transmis sâmbătă armata ucraineană. În orașul Novomoskovsk, la nord de Dnipro, lovitura cu drone a provocat un incendiu și pagube importante. Totodată, valurile de atacuri rusești continuă zilnic pe frontul din Donețk. Forțele ucrainene numesc localitatea Avdiivka drept una dintre cele mai fierbinți zone de luptă, după orașul Bahmut, care, potrivit militarilor ucraineni, a văzut cele mai crâncene și sângeroase lupte de până acum. Între timp, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că acordul internațional privind exportul de cereale ucrainene va fi prelungit.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Aflat chiar în spatele liniei frontului în Donețk, fostul oraș industrial Avdiivka este în ruine. Pe măsură ce bombardamentele rusești continuă, puținii localnici rămași în zonă spun că nu au unde pleca din oraș. În ciuda riscului de moarte, oamenii își continuă viața printre ruine.

„Avdiivka este chiar în spatele liniei frontului. Este un loc periculos. Orașul a fost grav lovit de bombardamente. Armata ucraineană anunță, însă, că menține linia de apărare”, transmite corespondentul RFE Maryan Kushnir.

„După părerea mea, rușii folosesc loviturile aeriene doar pentru a ruina orașul, pentru a-l șterge de pe fata pământului. Folosesc bombe care distrug case, fabrici și, din păcate, omoară oameni”, spune militarul ucrainean Serhiy.

„Toată lumea trage. Focuri vin din ambele părți. Obuzele zboară deasupra capului în fiecare zi”, povestește Olha, o locuitoare a orașului Avdiivka.

„Cea mai mare problemă este că inamicul are muniție nelimitată. Așa că, din cauza asta, băieților noștri le este greu să planifice o contraofensivă. Dacă puterile ar fi egale, cursul războiul s-ar schimba destul de repede”, consideră Mykhaylo, un alt militar ucrainean.

Conform unui comunicat al armatei ucrainene, transmis pe Telegram, pe 17 martie, invadatorii ruși au atacat mai multe orașe din Ucraina cu drone kamikaze de fabricație iraniană. 11 din cele 16 drone lansate au fost distruse. Loviturile au fost lansate din Marea Azov și din regiunea rusă Briansk, au adăugat forțele ucrainene. Acestea au lovit inclusiv infrastructura din Novomoskovsk, la nord de Dnipro, ceea ce a provocat un incendiu și pagube importante: patru clădiri au fost distruse, iar alte șase - avariate.

Între timp, acordul internațional privind exportul de cereale ucrainene va fi prelungit. Anunțul a fost făcut de Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a purtat discuții cu ambele părți. Ankara afirmase anterior că speră la o extindere cu 120 de zile a acordului, Rusia insistând în schimb pentru 60 de zile. Acordul asupra "Inițiativei privind cerealele de la Marea Neagră" semnat în iulie 2022 pentru 120 de zile între Organizația Națiunilor Unite, Ucraina, Rusia și Turcia, a vizat limitarea unei grave crize alimentare globale cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022. El a fost reînnoit în noiembrie pentru 120 de zile și, potrivit ONU, a permis, până în prezent, exportul a circa 24 de milioane de tone de cereale din porturi ucrainene.

Citește mai mult