Internațional

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică înspre Marea Japoniei în timpul amplelor exerciții militare Coreea de Sud-SUA

Coreea de Nord a lansat duminică o rachetă balistică, potrivit agenției de presă Yonhap, cea mai recentă lansare în contextul în care Coreea de Sud și Statele Unite efectuează cele mai ample exerciții militare comune din ultimii cinci ani, informează HotNews.ro.

„Coreea de Nord trage o rachetă balistică spre Marea de Est”, a anunțat Statul-Major Interarme sud-coreean, cu referire la numele coreean al Mării Japoniei.

Seulul desfășoară de luni manevre militare cu Washingtonul menite să consolideze cooperarea dintre cei doi aliați în fața amenințării nucleare reprezentate de regimul nord-coreean de la Phenian. Manevrele denumite „Scutul Libertății” vor dura zece zile.

Aceste exerciții au stârnit mânia regimului nord-coreean, care le vede ca pe niște repetiții pentru o invazie a teritoriului său și promite în mod regulat un răspuns „zdrobitor”.

Lansarea de duminică are loc după ce Phenianul a lansat joi cea mai puternică rachetă a sa, racheta balistică intercontinentală Hwasong-17 (ICBM), înaintea vizitei în Japonia a președintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol.

A fost al doilea test ICBM efectuat de Phenian anul acesta. Presa de stat nord-coreeană l-a prezentat drept un răspuns la exercițiile militare „frenetice” ale Coreei de Sud și Statelor Unite.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult