Internațional

Mulți ruși care s-au stabilit în Georgia sunt împotriva războiului și îi ajută pe refugiații ucraineni

Războiul din Ucraina declanșat de Federația Rusă i-a determinat pe mulți cetățeni ruși să-și părăsească țara și să ajute cetățenii ucraineni. Mulți dintre migrații ruși au ajuns în Georgia, pentru a scăpa de mobilizare, alții din cauza pierderii locului de muncă ori din dorința de a fi de ajutor altor oameni, în special ucrainenilor.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

În inima orașului Tbilisi din Georgia, o organizație caritabilă creată de un grup de cetățeni ai Federației Ruse, acordă ajutor refugiaților ucraineni. Asociația le oferă gratuit medicamente, haine și produse alimentare, iar loturile de ajutoare sunt expediate în Georgia de către cetățeni ruși aflați în Moscova. Evgheni Jukov este unul dintre emigranții ruși stabiliți în Georgia care se implică în acțiuni caritabile.

„Iată depozitul nostru de medicamente. Aici preparatele medicale sunt sortate, apoi sunt transmise refugiaților ucraineni. Cea mai mare parte a donațiilor noastre reprezintă contribuția rușilor din Rusia, care ne susțin activitățile”, menționează Evgheni Jukov.

Evgheni Jukov spune că își dorește ca societatea să înțeleagă că o parte dintre cetățenii ruși sunt împotriva acestui război.

„Mi-ar plăcea ca după terminarea războiului să rămână amintiri că au existat și ruși care au fost împotriva războiului, care au încercat să ajute ucrainenii. Pentru că aceasta este singura speranță pentru a restabili dialogul cu Ucraina, pentru a normaliza relațiile și de a coopera”, spune voluntarul rus.

Iar Maxim a deschis un centru în care refugiații ucraineni sunt ajutați să învețe limba georgiană, să socializeze și să se adapteze noilor condiții de viață.

„Principalele noastre valori sunt umanismul, drepturile omului și libertatea. Și prin organizația noastră, încercăm să răspândim aceste valori celor din jur”, menționează Maxim Ivantsov.

Potrivit unor date statistice, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, aproximativ un milion de ruși și-au părăsit țara. În Georgia au migrat peste 140 mii de cetățeni ruși.

Promo

Citește mai mult