Credincioșii au mers la împărtășanie după primele zile de post: tradiții păstrate din copilărie
Creștinii ortodocși de stil vechi care au ținut prima săptămână de post au mers să se împărtășească. Mulți dintre enoriași au spus că este o tradiție pe care o păstrează cu strictețe din copilărie. Preoții amintesc: postul nu este doar despre restricții alimentare, ci și despre rugăciune. Duminică, piețele din capitală au fost pline de cumpărători care căutau fructe, legume și alte produse care să înlocuiască lactatele și carnea.


„Voi încerca să țin postul până la sfânta sărbătoare a Nașterii Domnului, să ne ajute pentru pace, pentru sănătate, pentru binecuvântare. Și să fim mai răbdători, mai îngăduitori”.
„Ne străduim să mergem înainte tot postul. E foarte ușor, să știți că postul aduce foarte multe benefici sănătății”.
Postul Crăciunului este unul dintre cele patru posturi mari din calendarul creștin. Pentru credincioșii de stil nou, postul începe pe 15 noiembrie și se încheie în 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului. Pentru cei de stil vechi, perioada de post a început pe 28 noiembrie, iar Crăciunul este sărbătorit pe 7 ianuarie, ceea ce prelungește pregătirea spirituală până în 6 ianuarie.
„Este un post mai lejer față de celelalte posturi în care creștinii mai au și dezlegare la pește, sâmbăta, duminica, de sărbători, dar este un post care pe creștin trebuie să îl pregătească pentru această sărbătoare: o sărbătoare a luminii, o sărbătoare a dragostei”, menționează preotul Nicolae Burlacu.
În piețele din Chișinău, la mare căutare au fost fructele, legumele, fasolea și alte produse de post.
„- Țineți post? - Da. Praz am cumpărat, poamă, una, alta, tot ce e de post”.
„Ținem tot postul noi, bătrânii. Am luat de post halva. Avem acasă și mere, și fasole, și cartofi, și morcov”.
„Fasolele se vând, e post. Cei care țin post cumpără fasole, varză, cartofi și ulei, numai nu grăsime de porc”.
„Toate legumele merg în post, tot de ce ai nevoie”.
Specialiștii atrag însă atenția că, deși postul poate fi benefic pentru organism, alimentația trebuie aleasă cu grijă. Ei recomandă diversitate și moderație.
„În timpul postului foarte important este să consumăm produse care conțin în special proteină vegetală: fasole, linte, mazăre, năut, pot să fie niște produse din soia pentru ca să avem sațietate pentru că o foarte mare problemă în timpul postului este că oamenii nu consumă destulă proteină și de aceea au poftă sporită de mâncare”, subliniază nutriționista Cristina Serbova.

Postul Crăciunului mai este numit și Postul Nașterii Domnului. Este unul dintre cele patru posturi mari din Biserica Ortodoxă. Scopul acestuia este pregătirea spirituală pentru sărbătoarea Nașterii lui Iisus Hristos, prin rugăciune, înfrânare de la anumite alimente și prin fapte bune.