Economic

Banca Națională a Moldovei continuă politica de relaxare monetară. Rata de bază a fost redusă

Banca Națională a decis să micșoreze cu 3 puncte procentuale rata de bază, la nivelul de 14 la sută anual. Totodată, celelalte valori ale principalelor instrumente de politică monetară se mențin la nivelul actual.

Moldova 1
Sursa: Moldova 1

De asemenea ratele de dobândă la creditele overnight se stabilesc la nivelul de 16 la sută anual, iar la depozitele overnight - la nivelul de 12 la sută anual.

În același timp, BNM menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 34 la sută din baza de calcul. Iar norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă - la nivelul actual de 45 la sută din baza de calcul.

BNM notează că, prin deciziile sale, urmărește stimularea cererii agregate, inclusiv prin încurajarea consumului, echilibrarea economiei naționale și ancorarea așteptărilor inflaționiste.

După ultimele două decizii de relaxare a politicii monetare, ratele de dobândă la creditele și depozitele noi în lei au avut tendințe diferite – ratele la depozite au scăzut, iar cele la credite au crescut nesemnificativ. Ratele de dobândă la creditele și depozitele în valută au scăzut neînsemnat.

Rata medie ponderată la depozite a fost de 11,1% în luna februarie 2023, cu 1,94 puncte procentuale mai puțin decât în ianuarie 2023, iar cea la credite – 14,34%, cu 0,08 puncte procentuale mai mult.

Amintim că, pentru a tempera creșterea inflației, BNM a majorat treptat rata de bază de la 2,65%, valabilă până în iulie 2021, până la 21,5 la sută, stabilită în luna august anul trecut și valabilă până în decembrie.

Decizia BNM ar urma să contribuie la reducerea ratei la credite, ceea ce va stimula consumul și activitatea economică. De asemenea, reducerea ratei de bază conduce la diminuarea dobânzilor la depozitele bancare. Decizia a fost luată în contextul în care Banca Națională prognozează pentru acest an un nivel al inflației de 13,7 la sută și de 5,5% în 2024, după creșterea indicelui prețurilor de consum cu 30% anul trecut.

Valeria Văcărescu

Valeria Văcărescu

Autor

Citește mai mult