Social

Experți: Cei mai mulți copii care ajung în stradă sunt din familii sărace sau din familii în care părinții fac abuz de alcool

Sărăcia și scandalurile din familie, alcoolismul sau nepăsarea părinților, bullying-ul și mediul neprietenos din școală sunt motivele pentru care unii copii abandonează domiciliul. Totodată, minorilor care își petrec timpul în stradă li se încalcă dreptul la educație de calitate. Sunt concluziile unui raport, realizat de experți în domeniul protecției drepturilor copilului. Studiul a fost prezentat astăzi, într-o conferință de presă, în contextul Zilei Internaționale a Copiilor Străzii, care este marcată anual pe 21 martie.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Sergiu, un tânăr din capitală, povestește că, timp de doi ani, a locuit în stradă, fiind ademenit de câțiva prieteni de școală. El spune că a dus o viață de coșmar, de care nu mai vrea să-și amintească. Viața lui a luat o altă turnură, după ce a plecat la armată.

„A fost groaznic. Ca să supraviețuiesc, mergeam pe la ușile oamenilor. Uneori, nu aveam ce mânca. Am fost nevoit chiar și să fur. Mi se umple inima de durere, când îmi amintesc. 02.24 02.42 Totul s-a schimbat, după ce m-am întors din armată. Acum, am un loc de muncă și închiriez un apartament, unde locuiesc împreună cu prietena mea”, povestește Sergiu.

Potrivit celui mai recent raport, bazat și pe opiniile copiilor străzii, cei mai mulți copii care ajung în stradă sunt din familii sărace sau din familii în care părinții fac abuz de alcool. Experții spun că minorilor care își petrec timpul în stradă li se încalcă dreptul la educație de calitate.

„Copiii ajung în stradă nu doar din cauza că părinții sunt alcoolici sau neglijenți, dar și din cauza că școala nu este un mediu prietenos, care să-i încurajeze și să-i motiveze să învețe”, spune expertul independent Tatiana Margarint.

Unii elevi, pe care i-am intervievat, consideră că atât părinții, cât și școala ar trebui să fie mai prietenoși cu acești copii.

„Posibil, nu au susținerea de la părinți în ceea ce fac, au ceva probleme la școală, bullying posibil, este des întâlnit la noi în școli.”;

„Poate nu au atenție de la părinți 00.26 când le trebuie ajutor să-i ajute chiar cu lecțiile, cu școala.”

Și experții consideră că abandonul de domiciliu în mod repetat de către copii este o consecință a conlucrării slabe între familie școală și structurile locale, menite să monitorizeze situația.

„Lipsa de mecanisme eficiente care să răspundă necesităților acestor copii. Pentru ca copiii să nu ajungă să facă abandon este necesar ca să aibă un mod prietenos acasă, să corespundă necesităților și nu în ultimul rând să fie atrași în activități extrașcolare”, menționează avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu.

Datele oficiale arată că, în primele două luni ale acestui an, oamenii legii au identificat 97 de copii ai străzii. Cei mai mulți se află în municipiul Chișinău.

Citește mai mult