Acces la expertiză europeană | Patronatele încurajează crearea Platformei Naționale pentru Turism

Patronatele încurajează crearea Platformei Naționale pentru Turism. Președintele Asociației Patronale a Industriei Turismului din Moldova, Sergiu Manea, evidențiază numeroase avantaje pe care le poate oferi acest instrument de modernizare și digitalizare a sectorul turistic.
„Pentru Republica Moldova, înseamnă avantaje majore: recunoașterea europeană, acces la expertiză europeană, programe de formare pentru profesioniști, standarde și calitate, digitalizare accelerată, integrare în ecosistemul turistic european. Prin crearea Platformei Naționale pentru Turism, Republica Moldova devine parte activă a acestui mecanism european”, a declarat Sergiu Manea într-o conferință de presă.
Constituirea platformei este necesară în contextul în care numărul de turiști crește anual, iar includerea malului stâng și a Găgăuziei este importată, susține directorul executiv al Centrului de informare turistică din Tiraspol, Igor Crijanovschi.
„Fluxul de turiști în regiunea transnistreană s-a dublat în acest an. Interesant este că în ultimele patru luni vin mulți turiști din Polonia”, a subliniat Crijanovschi.
Gastronomia este unul din elementele fundamentale ale turismului, a adăugat Aurica Chirsanova, șefa Departamentului Alimentație și Nutriție din cadrul Universității Tehnice a Moldovei (UTM).
„Noi putem contribui la formarea viitorilor specialiști, a celor care vor reprezenta acest domeniu important – turismul, care este mână în mână cu gastronomia, cu serviciile de agrement din Republica Moldova”, a menționat reprezentanta UTM.
Republica Moldova se află în Top 10 destinații turistice din Europa cu cea mai rapidă creștere a sosirilor internaționale. În primele două trimestre ale anului 2025, numărul vizitatorilor străini în Republica Moldova a ajuns la peste 37 de mii de persoane, cu 44% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Cei mai mulți vizitatori au venit din România, Italia și Turcia.
Autor: Camelia Babeica
CITIȚI ȘI: