Social

Dorin Recean: Autoritățile din Republica Moldova trebuie să investească în educația financiară pentru a progresa

Peste o sută de participanți, printre care oficiali din Republica Moldova și de peste hotare, experți economici, reprezentanți ai comunităților bancare și de învățământ s-au reunit la primul Forum Național de Educație Financiară.

gov.md
Sursa: gov.md

Evenimentul este organizat de Banca Națională a Moldovei (BNM) cu scopul de a ajuta populația să dobândească abilități de gestionare eficientă a veniturilor de care dispun, iar economia să devină mai puternică. În acest sens, reuniunea va da start elaborării Strategiei Naționale de Educație Financiară.

Forumul Național de Educație Financiară va aborda strategic subiectul educației financiare, a precizat guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu.

Potrivit acestuia, în cadrul a trei paneluri de discuții au fost prezentate expertize de succes și lecții învățate. În special, acestea vizează practici internaționale de educație financiară, precum și rolul pe care îl au în acest proces autoritățile din Republica Moldova și societatea civilă.

„Parcurgem o perioadă nu tocmai simplă mai multe crize, lumea a trebuit să se adapteze unei noi paradigme macroeconomice când nu mi era nici un dubiu că criza energetică și războiul vor avea ca rezultat creșterea prețurilor. A trebuit să intervenim pentru a stăpâni inflația. Am reușit să aplicăm măsurile necesare și să oprim creșterea dezordonată a prețurilor, inclusiv datorită înțelegerii de care au dat dovadă cetățenii”, a declarat Octavian Armașu.

Autoritățile din Republica Moldova trebuie să investească în educația financiară pentru a progresa, a subliniat premierul Dorin Recean.

„Dincolo de faptul că educația financiară previne fraudele, dincolo de faptele că educația financiară ajută familiile să aibă o dezvoltare sustenabilă, trebuie să privim educația financiară și din perspectiva educării unei clase întreprinzătoare în societate care înțelege ce înseamnă resursa și știe cum să o utilizeze, cum să o pună în aplicare cât mai eficientă”, a menționat Dorin Recean.

Republica Moldova are dificultăți financiare, iar Fondul Monetar Internațional (FMI) a intervenit să ofere susținere, a menționat reprezentantul FMI în Republica Moldova, Rodgers Chawani, precizând că educația financiară trebuie să se afle în prim-planul autorităților de la Chișinău.

„Se pavează cale spre antreprenoriat. Când oamenii înțeleg cum trebuie să-și gestioneze resursele. Al dolie motiv este stabilitatea financiară. Majoritatea oamenilor ignoranți cauzează instabilitate financiară, alfabetizarea financiară conduce la politici bune”, a conchis Rodgers Chawani.

Forumul Național de Educație Financiară are loc în cadrul Săptămânii Internaționale de Educație Financiară. La această inițiativă au aderat 176 de țări, Republica Moldova fiind printre primii participanți.

Citește mai mult