Internațional

FMI va acorda Ucrainei un împrumut de peste 15 miliarde de dolari. Este unul dintre cele mai mari pachete de finanțare pentru țara aflată în război

Fondul Monetar Internațional (FMI) declară că a ajuns la un acord cu Ucraina privind finanțarea în valoare de 15,6 miliarde de dolari. Primul împrumut al organizației către o țară aflată în război este de așteptat să fie aprobat în săptămânile următoare. De asemenea, ar fi unul dintre cele mai mari pachete de finanțare pe care le-a primit Ucraina de la invazia Rusiei, scrie BBC.

pravda.com
Sursa: pravda.com

FMI a schimbat recent o regulă pentru a permite împrumuturi țărilor care se confruntă cu „o incertitudine excepțional de mare”.

„Invazia Ucrainei de către Rusia continuă să aibă un impact devastator asupra economiei: activitatea s-a contractat cu 30% în 2022, o mare parte a capitalului a fost distrusă, iar nivelul sărăciei a crescut. Programul a fost conceput în conformitate cu politica noului fond privind împrumuturile în condiții de incertitudine excepțional de ridicată și sunt așteptate asigurări puternice de finanțare de la donatori, inclusiv G7 și UE”, a declarat oficialul FMI, Gavin Gray, într-un comunicat.

FMI se așteaptă ca economia Ucrainei să înregistreze o ușoară contracție sau creștere în acest an.

Premierul ucrainean Denys Shmyhal a declarat că finanțarea va ajuta țara să finanțeze toate cheltuielile critice și să asigure stabilitatea macroeconomică și să ne consolideze interacțiunea cu alți parteneri internaționali”.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, care a făcut o vizită surpriză în Ucraina luna trecută, a declarat: „Un program FMI ambițios și condiționat în mod corespunzător este esențial pentru a susține eforturile de reformă ale Ucrainei”.

SUA este cel mai mare acționar al FMI și cel mai mare contributor al Ucrainei în ceea ce privește banii cheltuiți.

La începutul acestui an, președintele Joe Biden a anunțat cu aproape jumătate de miliard de dolari în plus ajutor militar SUA pentru Ucraina. Acest lucru a fost peste cei 112 miliarde de dolari cheltuiți de Congres numai în 2022.

Ajutorul militar, care reprezintă mai mult de jumătate din cheltuielile SUA pentru Ucraina, plătește pentru drone, tancuri, rachete și alte sisteme de muniție, precum și pentru instruire, logistică și sprijin pentru informații.

Săptămâna trecută, FMI a aprobat niște modificări în regulament pentru a permite finanțarea țărilor care se confruntă cu „o incertitudine excepțional de mare”.

Fără a menționa Ucraina, a spus că măsura se aplică țărilor care se confruntă cu „șocuri exogene care sunt în afara controlului autorităților țării și a politicilor lor economice”.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult