Certificate Global GAP: Nouă producători de struguri de masă din Cahul și Taraclia vor exporta produse de calitate în UE

Nouă producători mici și mijlocii de struguri de masă din raioanele Cahul și Taraclia au primit recent certificatul internațional Global Gap, care le va permite să devină exportatori în lanțul de aprovizionare pe piața Uniunii Europene. Obținerea acestui document internațional reprezintă culminarea unui program amplu de instruire, mentorat și pregătire tehnică, desfășurat pe parcursul întregului an, pentru a-i ajuta să răspundă cerințelor de calitate și inofensivitate ale pieței Uniunii Europene.
Cristina Marcenco din satul Baurci-Moldoveni, raionul Cahul, administrează, alături de soț, o gospodărie țărănească. Este una din producătoarele care a obținut certificatul internațional și spune că nu a fost deloc ușor tot procesul, dar a meritat efortul depus.
„Am fost lidera grupului, cinci persoane le-am orientat, ajutat. Pentru mine, totul a fost o experiență nouă. Creștem struguri de masă „Moldova”, în jur de 50 de hectare, și am primit certificat. A fost greu, multe cerințe, dar nu aș vrea să zic că imposibil de îndeplinit. Era nevoie de o regulă în gospodărie, interiorul și exteriorul, documentația, ghidatul, ordinea în plantații. Am început lucrul în grup în martie, pe 3 septembrie grupul era gata pentru certificare”, a spus producătoarea, la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova.
După obținerea certificatului internațional, se văd deja rezultatele, afirmă Cristina Marcenco: „O mare parte din producția noastră a plecat în Polonia, România. Până acum exportam în Federația Rusă, Belarus. Acum noi nu avem acces pe piața lor. În schimb, avem acces pe piața europeană. Ne mândrim că producția noastră ajunge în piața Uniunii Europene. Arătăm că noi putem, că noi avem un struguri de calitate și că suntem oameni muncitori”.
Și Nicolae Susan din satul Ursoaia, raionul Căușeni, a obținut, împreună cu fiul său Ștefan, certificatul internațional Global GAP. El spune că a avut ocazia să lucreze în Franța, dar a revenit acasă și a dezvoltat o afacere în agricultură.
„În 2006, am revenit acasă și am plantat primul hectar de vie. Avem șase hectare de viță-de-vie, soiuri de masă și avem zece hectare de livadă de piersici și nectarine. De patru ani, s-a oprit și fiul Ștefan, facem o echipă. Facem față la toate provocările. De la început erau probleme cu piața de desfacere. Când veneau intermediarii, erau prețuri joase. Am început să construim frigidere. Problemele principale erau cu exportul. Certificarea pe care am obținut-o... cel mai greu a fost să depășesc primele emoții. La vârsta de 59 de ani, m-am așezat în banca de studenți și, când am văzut mapa aceea groasă, 33 de cerințe, am spus că la vârsta asta n-am să fac față. Am reușit cu răbdare, optimism, sârguință, tendința de a avea o atitudine corectă față de tot ce am implementat, de a crește și a ajunge la un nivel mai înalt, de a mai cuceri o piață. Și, așa, anul acesta am mai plantat încă trei hectare de livadă de piersici, fiul mai plantează și el încă patru hectare de vie, niște soiuri de masă. Fiind provocat la certificarea Global, avem dublu stimul de a ne alinia, a respecta toate acestea și o să avem o producție calitativă pe piața europeană”, a spus Nicolae Susan.
Și Ior Malai este agricultorul din Ursoaia care are undă verde pentru exportul pe piața europeană: „Trebuie să facem o producție mai calitativă, ca oamenii să ne aprecieze mai mult, având în vedere că multe piețe pentru noi se închid, altele se deschid. Certificarea este un pas pentru a face față acestor cerințe”.
Potrivit lui Andrei Cumpanici, conferențiar universitar, implementarea standardelor Global Gap are loc de 20 de ani.
„Avem experiență în spate. Cerințele în cadrul acestui standard sunt atât ale legislației naționale, cât și ale legislației țării unde vom exporta aceste produse alimentare. Aceste standarde se axează, în general, pe siguranța alimentelor, include și bunăstarea lucrătorilor, protecția mediului. Vedem că evoluția acestor standarde au devenit și mai exigente. De la 114 cerințe în 2005 - 2006, astăzi am ajuns la 191 - 192 de cerințe”, a declarat Andrei Cumpanici.
Potrivit datelor oficiale, în țara noastră sunt 36 de producători mici și mijlocii de struguri de masă certificații Global Gap. Acești nouă producători care au obținut de curând certificatul au fost sprijiniți de Asociația „Moldova Fruct”, la fel de Elveția și Organizația „Helvetas Moldova” prin Proiectul „Optim”.
Autor: Natalia Mogîldea