Social

Direcțiile strategice de dezvoltare a Instituției Publice Compania „Teleradio-Moldova” au fost aprobate de către Consiliul de Supraveghere și Dezvoltare. Ce prevede documentul

Instituția Publică „Teleradio-Moldova” își propune să devină o sursă de referință pentru societate și lider la capitolul furnizarea serviciilor media de calitate. Sunt priorități ce se regăsesc și în Strategia de dezvoltare a companiei pentru perioada 2023-2028. După mai bine de trei ore de dezbateri aprinse, documentul a fost votat, astăzi, într-o ședință publică a Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare (CSD). Totodată, timp de 10 zile, membrii CSD vor formula o serie de propuneri, care ar putea fi incluse în planul de acțiuni pentru realizarea Strategiei.

moldova1.md
Sursa: moldova1.md

Strategia prevede consolidarea capacităților de producție și ale echipelor editoriale, îmbunătățirea mediului de lucru, cercetări ale preferințelor publicului și producerea emisiunilor de interes public. O altă prioritate este edificarea unui sediu nou, pentru poturile publice de televiziune și radio, dat fiind că cele în care ele activează astăzi sunt încă din perioada sovietică, învechite, și necesită costuri mari pentru întreținere. Deja în acest an vor fi lansate procedurile pentru inițierea construcției. Totodată, va fi creată o redacție integrată de știri - Newsroom, dar și un departament de investigații jurnalistice.

„Teleradio trebuie să fie acel factor de echilibru, care nu are simpatii în mediul politic sau în ceea ce privește grupurile care există în societate, ci încearcă să se constituie ca o platformă pe care să aibă loc oricine, care are de transmis ceva publicului larg. De asemenea, Teleradio devine o parte integrantă a vieții cetățenilor 03 40 este o parte a societății și așa trebuie să ne construim viitorul. Iar pentru asta să ne consolidam capacitățile de creație și de producție”, a declarat directorul general al Teleradio-Moldova, Vlad Țurcanu.

Membrii Consiliului de Supraveghere și Dezvoltare au avut întrebări, dar și propuneri la structura documentului.

„Eu as propune emisiuni de analiză, sau analitice să spunem așa nu neapărat de opinii, si aș adăuga consolidarea rolului instituției „Teleradio-Moldova” de platformă pentru promovarea experienței și a cunoașterii. Noi avem o sarcină, care derivă din Codul serviciilor audiovizuale, să reflectăm toate tipurile de comunități”, a menționat președintele Consiliului de Supraveghere, Arcadie Gherasim.

„Cel puțin teoretic, este un raport bun. Am doua întrebări: există o rezervă sau cel puțin un studiu asupra acelor persoane care vin să înlocuiască pe cei care pleacă? Ceea ce tine de muzica ușoară: s-a trecut brusc la muzică ușoară din străinătate, în cantitate destul de mare”, a constatat Aurelian Dănilă, membru al CSD.

„Nu am operat modificări radicale la „Teleradio-Moldova” la nivelul personalului, în sensul că nu am dat afara omenii în sensul arbitrar. Daca va referiți la unele persoane care au atins demult vârsta pensionarii și nu s-au mai regăsit în structura de personal a „Teleradio-Moldova” lucrurile trebuie tratate individual, dar cu unii dintre aceștia am încercat să negociem contracte pe drepturi de autor”, a subliniat directorul general al „Teleradio-Moldova”, Vlad Țurcanu.

În prezent, „Teleradio-Moldova” are 650 de angajați. Instituția este principalul furnizor public de servicii media audiovizuale. Compania produce și difuzează conținut informațional, educațional și recreativ pentru toate categoriile de public, pe toate platformele tradiționale și digitale.

„Ne propunem să devenim lideri în Republica Moldova în furnizarea serviciilor media de calitate, în care oamenii se regăsesc. Să creăm o atmosferă de încredere în viitor. Spațiile de creație și infrastructura tehnică și tehnologică, trebuie să se regăsească într-o nouă clădire. Vrem să avem un departament care să se ocupe, în primul rând, de cercetarea nevoilor publicului și dacă avem unele categorii de populație, vrem să ajungem și la altele. Digitalizarea proceselor administrative este esențială pentru că elimină birocrația”, a menționat Vlad Țurcanu.

După mai bine de trei ore de dezbateri, Strategia de dezvoltare a Instituției publice „Teleradio-Moldova” pentru anii 2023 - 2028 a fost votată de membrii CSD. Totodată, timp de 10 zile, membrii CSD vor face o sinteză a propunerilor, care ar putea fi incluse în planul de acțiuni. Strategia de dezvoltare a Companiei a fost elaborată cu sprijinul Consiliului Europei.

Citește mai mult