Diaspora

De la Răzeni, în inima Belgiei: chef Alexandru Șapco și bucătăria care i-a adus titlul de cel mai bun tânăr bucătar al Bruxellesului

Facebook/Alexandru Șapco
Sursa: Facebook/Alexandru Șapco

Originar din satul Răzeni, raionul Ialoveni, Alexandru Șapco conduce astăzi, împreună cu soția sa, Lora Sutac, bucătăria unui restaurant de succes din orașul Bruxelles. În 2023, munca și perseverența sa au fost încununate cu titlul de cel mai bun tânăr bucătar din capitala Belgiei – o recunoaștere care, după cum spune chiar el, a venit în momentul în care „am înțeles cu siguranță ce vreau să fac”.

Drumul nu a fost nici scurt, nici simplu, iar începutul, precum în cazul multor moldoveni plecați peste hotare, a fost unul modest. Ajuns în Belgia în urmă cu 15 ani, după „anumite eșecuri” și cu dorința de a o lua de la capăt, Alexandru a acceptat un job de spălător de vase, o „auto-pedeapsă” pentru că nu a reușit la studii acasă.

„Odată ce am intrat în interiorul unui restaurant, am fost acaparat. Am fost direct atras de ceea ce se întâmplă acolo și am vrut să reușesc să fac și eu ceea ce vedeam. M-a „contaminat” și durează deja de 15 ani ceea ce fac”, povestește Alexandru.

Fără studii culinare, Alexandru Șapco a evoluat în bucătărie „furând meseria cu ochii”. Ani în șir, în timp ce își făcea propriile sarcini, era atent la fiecare mișcare a bucătarilor: „Eram cu ochii în stânga, în dreapta să văd ce se întâmplă”, spune el.

Când a decis să-și deschidă propria afacere, a urmat o școală profesională în Belgia, nu ca să învețe să gătească, ci pentru a învăța limbajul, regulile și cadrul legal al meseriei.

„În bucătărie nu e de ajuns să știi cum să faci. Dacă nu știi cum să numești ceea ce faci, este, de asemenea, perceput ca fiind o greșeală”, explică bucătarul. Diploma, spune el, i-a oferit accesul necesar către antreprenoriat.

Bucătăria moldoveană, de la teama de necunoscut, la un „ingredient exotic”

Deschiderea propriului restaurant a schimbat totul: ritmul de lucru, responsabilitatea, mai ales libertatea, recunoaște Alexandru: „Când ești proprietar, cea mai prețioasă este libertatea: de a-ți alege orarul, produsele, chiar și clienții”, spune el. Un lux profesional care vine însă împreună cu presiuni financiare și grijă permanentă pentru echipă, facere per ansamblu, dar și a raportului cu oaspeții restaurantului.

Apărut chiar înaintea pandemiei de Covid-19, restaurantul lui Alexandru Șapco a trecut prin mai multe formule culinare până când soții au găsit direcția clară: un meniu set de 12–13 gustări, bazat pe ingrediente locale de sezon. Formatul actual a devenit identitatea lor gastronomică și răspunsul publicului a fost pe măsură.

„Premiul a venit în anul când am înțeles ceea ce vreau să fac. Bucătăria e mică și nu poți oferi aceeași calitate când oferi prea mult”, subliniază bucătarul.

Mult timp, cheful a ezitat să introducă gusturi moldovenești în meniul său, de teama de a nu fi înțeles de consumatorul local.

„Majoritatea bucătarilor au un parcurs, au mentori în spate”, explică Alexandru, „eu veneam de nicăieri”, spune el despre primele luni ale afacerii. Oamenii nu-l cunoșteau, iar el trebuia să le câștige încrederea înainte de a experimenta. Cu timpul, a venit încrederea, dar și apetitul pentru noi încercări: „Am înțeles că și Moldova poate fi exotică”, spune Alexandru Șapco.

Contextul gastronomic european – tot mai interesat de fermentări, conservare, murături – i-a reamintit de copilărie tânărului bucătar. De beciurile pline cu borcane, de roșii murate, de simplitatea alimentației de acasă. Așa a început tradiția culinară moldovenească să-și facă loc firesc în meniurile sale.

Printre creațiile deja „clasice” ale restaurantului se numără Baba Neagră, desert pe care îl păstrează constant în meniu: „De un an și jumătate nu s-a schimbat. Asta a rămas.” La fel și adjica, folosită „foarte, foarte des… în loc de sare sau piper, poți pune o lingură de adjică”.

Facebook/Alexandru Șapco
Sursa: Facebook/Alexandru Șapco

În toamna acestui an, tânărul bucătar-șef de la Bruxelles a ospătat conducerea de la Chișinău și diplomați europeni: „Cu multă onoare. Să-i ai în calitate de clienți… e ca în jocurile video când ajungi la „boss”. Într-o măsură, am câștigat jocul. A fost wow!”, mărturiște Alexandru, comparând experiența cu cea de a primi alți bucătari-șefi de top în restaurantul său.

Tot el spune că întâlnirea cu oficialii moldoveni i-a „plantat” în minte ideea revenirii în Republica Moldova, deși, recunoaște, aceasta nu se va întâmpla în acest an: „Este doar un grăuncior. Timpul e cel mai bun răspuns”, spune Alexandru.

Facebook/Alexandru Șapco
Sursa: Facebook/Alexandru Șapco

Astăzi, tânărul chef de la Răzeni vorbește cu sinceritate despre cheia succesului său: pasiunea. Pentru el munca, învățatul și chiar relaxarea se petrec în același univers – al restaurantelor, farfuriilor și a ideilor noi.

„Nu există deconectare totală, există o bucurie continuă în ceea ce fac.. Nu număr orele. Cred că am noroc cu șansa de a fi găsit, în lucrul pe care îl fac, și pasiunea, în același timp”.

Un proiect de familie, restaurantul îi permite tânărului bucătar Alexandru Șapco să petreacă cât mai mult timp în compania soției, cu care lucrează cot la cot, și a celor doi copii.

Luminița Toma

Luminița Toma

Autor

Citește mai mult