Social

În capitală au fost organizate un șir de acțiuni cu genericul „Da! Putem învinge tuberculoza”

Tuberculoza rămâne una dintre bolile infecțioase cu cea mai mare mortalitate din lume, a doua după COVID-19. Mai grav este că, în ultimii ani, s-a dezvoltat o formă rezistentă la medicamente, fapt ce constituie o mare preocupare pentru medici. Potrivit datelor oficiale, pentru prima dată după două decenii, în Europa a crescut numărul deceselor provocate de tuberculoză. Și în țara noastră, numărul cazurilor este într-o ușoară creștere. Pentru a sensibiliza populația despre riscurile acestei maladii, mai mulți studenți de la medicină au organizat un flashmob în capitală.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

În 2019, înainte de începerea pandemiei de Covid, în Republica Moldova s-au înregistrat 2877 de cazuri de tuberculoză, după care, în 2020, numărul de infectări a scăzut la 1761. Situația s-a agravat din nou în 2021, când au fost raportate 2067 de îmbolnăviri, iar numărul a continuat să crească și a ajuns, anul trecut, la 2122. Autoritățile recunosc că incidența mare a numărului de cazuri, constituie o problemă majoră de sănătate publică în țara noastră.

Peste 50 de studenți, viitori medici, de la Centrul de Excelență în medicină „Raisa Pacalo” și de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au organizat un flashmob, pentru a sensibiliza opinia publică și pentru a determina autoritățile să intensifice eforturile pentru un tratament mai eficient al tuberculozei.

„La noi, în ziua de astăzi, spunem că mă doare ceva, lasă că mă duc mâine, poimâine și așa se agravează și când ajunge la medic deja e în ultima stadie și nu mai putem face nimic și se supără pe noi.”;

„Împreună cu colegii mei ne-am adunat cu scopul de a promova un mod sănătos de viață și de a informa societatea cu privire la măsuri de combatere, de profilaxie a acestei boli.”

Tot astăzi, în scuarul unui centru comercial din capitală, doritorii și-au putut face un screening radiologic pulmonar, dar și să consulte medicul ftiziopneumolog.

„Nu s-a întâmplat nimic, însă după mai multe boli prin care am trecut, vreau să știu dacă plămânii mei sunt curați. O dată în an fac testul. Tusea încă persistă și vreau să mă asigur că totul este bine.”;

„După infecția de COVID-19 am înțeles că trebuie să avem mai multă grijă de noi. Anul trecut, am răcit un pic, așa că este bine să mă verific.”

„Prin acest eveniment, dorim să sensibilizăm populația, la apariția primelor simptome de tuberculoză, să se adreseze la medicul de familie”, a spus directorul adjunct al Institutului de Ftiziopneumologie, Elena Tudor.

Simptomele tuberculozei sunt tusea cu urme de sânge, sputa, febra, oboseala cronică, transpirația nocturnă și scăderea în greutate. În ciuda tratamentelor tot mai sofisticate, tuberculoza continuă să facă ravagii la nivel mondial. În Republica Moldova, în anul 2022, incidența bolii a constituit 68,9, iar mortalitatea - 6,7 la 100 de mii de oameni.

Citește mai mult