Social

Republica Moldova trece la ora de vară. Recomandările psihologului despre cum putem depăși mai ușor perioada de adaptare

Republica Moldova trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică. Toate ceasurile vor fi date cu o oră înainte. În singura zi din an cu 23 de ore vom dormi mai puțin, pentru că ora 3:00 devine ora 4:00. Cu toate că fenomenul poate provoca schimbări la nivel psihologic, totuși majoritatea cetățenilor spun că nu îi afectează nicicum, ba din contra sunt bucuroși că ziua devine mai lungă.

stiri.md
Sursa: stiri.md

Schimbarea orei în Republica Moldova, pentru a trece la ora de vară 2023, are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară, care marchează începutul primăverii astronomice. Astfel, ziua de 26 martie devine cea mai scurtă a anului, având, teoretic, 23 de ore. Din acest moment, ziua începe „să crească” și noaptea să scadă. Chișinăuienii spun că fenomenul nu îi deranjează și se adaptează la orice schimbare.

„Nu simt nici o schimbare ca să zic că mă afectează cumva, schimbăm ora și atât. E mai comod, pentru că ne trezim și deja e ziua afară, seara venim, tot e ziua”. „Eu nu simt diferență. Eu știu că se schimbă ora pentru a economisi electricitatea, dar eu personal nu aș schimba-o”. „Desigur că afectează. Te simți obosit, o perioadă undeva, cel puțin o săptămână este un disconfort”. „Ne adaptăm la orice condiție, la orice anotimp și la orice schimbare de oră. Noi trăim ziua de astăzi, planurile nu se schimbă în funcție de motificarea orei”.

Potrivit specialiștilor din sănătate, trecerea la ora de vară poate veni la pachet cu stări de nervozitate și oboseală, deoarece acest proces de adaptare se manifestă diferit de la o persoană la alta.

„Perioada de adaptare la altă oră durează de la o săptămână la două săptămâni. Afectează prin stare de oboseală, astenie, lipsă de concentrare a atenției, nervozitatea apare, crește agresivitatea. Trebuie să se culce mai devreme. Alimentația trebuie să fie mai bogată în legume, salate, inclusiv plimbările de seară. Vom obosi mai repede și vom adormi mai bine”, a precizat Svetlana Gorea, psiholog.

Alegerea orei de vară ar conduce la scăderea numărului de accidente rutiere, potrivit unui studiu. Mai mult, rata criminalității ar putea scădea pentru că mai mult de jumătate dintre infracțiuni au loc în orele de după lăsarea întunericului, după-amiaza târziu sau seara, arată rezultatele cercetării.

Alte studii arată că există ramuri economice care pot prospera odată cu trecerea la ora de vară. De exemplu, cei din industria HORECA consideră că o oră în plus de lumină naturală îi face pe oameni să stea mai mult timp pe străzi, cheltuind astfel mai mulți bani pe diverse activități.

Citește mai mult