Muzeul Național de Artă găzduiește cel mai mare eveniment expozițional dedicat artei contemporane românești
Cel mai mare eveniment expozițional, dedicat artei contemporane românești și realizat în România la începutul anului 2023, are continuitate la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Sunt prezentate lucrările artiștilor români care au activat sau încă activează în întreaga lume. Expoziția intitulată „Artiști români pe mapamond” este parte a unei serii de evenimente consacrate aniversării a 105-a de la Unirea Basarabiei cu România.
Incursiunea în istoria artei românești contemporane este o premieră mult așteptată la Chișinău.
„Avem o expoziție de grafică, 47 de lucrări, o expoziție care se produce în cadrul unui parteneriat cu muzeul Național Brukenthal”, a explicat Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă.
„Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, cea mai veche instituție muzeală din Europa de Est, vine pentru un prim eveniment la Chișinău cu o expoziție impresionantă. Lucrările sunt din colecția domnului George Șerban”, a specificat Alexandru Chituță, manager, Muzeul Brukenthal.
Experiențele creatorilor români din străinătate au fost contemplate cu interes de vizitatori.
„E foarte interesantă, se deosebește de ceea ce facem noi, din păcate, suntem sub influența pe care am avut-o”; „Este extraordinară prin diversitatea lucrărilor, prin abordarea temelor și prin talentul autorilor”.
Expoziția se desfășoară într-un context deosebit, spun organizatorii.
*„Am reușit să aducem această expoziție prezentată la București de Ziua Culturii Naționale pe care, de asemenea, o sărbătorim împreună. Prima sa oprire este la Chișinău în marja zilei Unirii cu Basarabia, 27 martie”, a afirmat Liviu Jicman, președintele ICR, București.
„Domnul Sergiu Nistor mi-a șoptit acum o idee minunată. Este prima expoziție în limba română în Republica Moldova. În limba română pentru că, iată, limba română și-a căpătat statutul firesc”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
„Este un lucru care încălzește sufletul faptul că pentru prima dată identitatea culturală comună a românilor de pe ambele maluri ale Prutului este recunoscută legal, în virtutea Constituției. Ceea ce se întâmplă în această seară este cultivarea acestei comuniuni”, a spus Sergiu Nistor, consilier prezidențial, România.
Muzeul Național Brukenthal a oferit instituției partenere de la Chișinau o donație de carte, iar colecționarul George Șerban a transmis o colecție de stampă japoneză și 6 lucrări de artă românească.