Internațional

Reacții la nivel internațional, după ce Putin a anunțat că Rusia va amplasa arme nucleare tactice în Belarus

Declarația președintelui rus, Vladimir Putin, cu privire la desfășurarea de arme nucleare tactice în Belarus a atras critici și acuzații la nivel internațional. În timp pe Statele Unite ale Americii (SUA) declară că nu există indicii că Rusia se pregătește să folosească aceste arme nucleare, Germania a acuzat Moscova de o nouă tentativă de amenințare nucleară.

Departamentul de Apărare al SUA a declarat sâmbătă că nu există indicii că Rusia se pregătește să folosească arme nucleare după anunțul Moscovei de a staționa arme nucleare tactice în Belarus. Într-o declarație scrisă emisă, instituția declară că va continua să monitorizeze situația din Belarus.

„Nu am văzut niciun motiv pentru a ne ajusta propria poziție nucleară strategică și nici vreun indiciu că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară. Rămânem angajați în apărarea colectivă a alianței NATO”, se arată în declarația emisă de Departamentul de Apărare al SUA, citat de Reuters.

„Kremlinul a luat Belarusul drept ostatic nuclear”, a scris pe Twitter secretarul Consiliului de Securitate ucrainean, Oleksii Danilov, după anunțul de sâmbătă a lui Vladimir Putin, adăugând că decizia este un „pas spre destabilizarea internă a țării". Danilov mai susține că anunțul președintelui rus „maximizează nivelul de percepție negativă și de respingere publică a Rusiei și a lui Putin în societatea belarusă”.

Cu o reacție a venit și Germania. Ministerul Afacerilor Externe de la Berlin a denunțat o „încercare ulterioară de intimidare nucleară” a Rusiei, după anunțul de sâmbătă seara al președintelui rus Vladimir Putin. Ministerul a criticat argumentul lui Putin conform căruia Statele Unite își desfășoară armele nucleare într-o serie de țări europene.

„Comparația făcută de președintele Putin cu privire la distribuția forțelor nucleare NATO este înșelătoare și nu poate fi folosită pentru a justifica mișcarea anunțată de Rusia”, a spus Ministerul german de Externe, citat de publicația Adevărul European.

La rândul său, ISW declară că, prin anunțul făcut, Putin ar fi lansat „o altă operațiune de informare”, notează publicația Adevărul Ucrainean. Institutul notează că liderul de la Kremlin ar fi intenționat, probabil, să desfășoare arme nucleare rusești în Belarus chiar înainte de invazia Ucrainei din februarie 2022 și că ar fi ales acest moment deoarece ar fi benefic pentru operațiunea de informare pe care o conduce acum.

„Putin s-a abținut probabil de la desfășurarea de arme în Belarus la începutul invaziei din 2022, pentru a păstra posibilitatea de a le desfășura ca parte a unei viitoare operațiuni informaționale rusești pentru a manipula Occidentul”, se arată în declarația ISW, citată de presa ucraineană.

Pe 25 martie, președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că Rusia va desfășura arme nucleare tactice în Belarus, cu un depozit gata până în iulie. El a precizat că Rusia nu va transfera în fapt controlul acestor arme Minskului.

În ianuarie și februarie 2022, ISW a prezis că Putin ar putea încerca să desfășoare arme nucleare tactice sau strategice în Belarus, ca parte a unui efort mai amplu de aprofundare a controlului rus asupra Belarusului.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult