Cultură

„TeleFilm-Chișinău”: Seri de filme la înălțime la Muzeul de Istorie a Chișinăului

„Seri de film la înălțime!” - acesta este genericul proiecțiilor organizate în perioada 5-10 decembrie de Muzeul de Istorie din Chișinău în parteneriat cu studioul TeleFilm-Chișinau. Evenimentul are loc în contextul programului „Europen Cinema Night”, care se desfășoară în această săptămână în mai multe țări europene.

TeleFilm-Chișinău
Sursa: TeleFilm-Chișinău

Specatorii au fost atrași de titlurile filmelor și de faptul ca sunt proiectate pe timp de noapte.

VOX: „Prima dată vin la așa tip de lansare, sunt foarte mare fană a filmelor și maratoanelor de film”. „Am văzut anunțul, m-am uitat la trailere m-a surprins că „TeleFilm” a făcut nu doar un film, dar mai multe lucrări”.

Valeria Suruceanu, directoarea Muzeului de Istorie a Chișinăului: „Sărbătorim Noaptea europeană a cinematografiei, o inițiativă a porgramului Europa Creativă. Anul acesta și Muzeul de Istorie a orașului Chișinău în parteneriat cu „Telefilm Chișinău” marcează eveniment important pentru toată Europa".

Leonid Melnic, producător, „TeleFilm-Chișinău”: „Suntem deschiși la orice propunere,mai ales cînd este vorba să arătăm filmele noastre. Chiar am avut un an foarte productiv și un an, cum spuneți dumneavoastră, la înălțime și ne bucurăm să-l finalizăm cu acest eveniment”.

La Chișinău, proiecțiile de film au loc la etajul superior al muzeului de istorie al orașului, care se află în Turnul de Apă de pe strada Alexei Mateevici. Viguros și demn, la cei 91 de ani ai săi, maestul Vladimir Beșleagă, protagonistul filmului „Zbor”, a urcat până la etajul șase al clădirii pentru a-și exprima recunoștința pentru „TeleFilm”.

Vladimir Beșleagă, scriitor: „Sunt profesioniști, realizează filme de mare calitate, sunt o cronică cinematografică a istoriei noastre”.

Anul 2022 a fost unul important pentru echipa „TeleFilm”. Mai multe documentare au ajuns în ultima lună, la Roma și Strasbourg.

Liliana Nicolaescu-Onofrei, președinta Comisiei parlamentare de profil: „Foarte importantă această experiență și modul în care „TeleFilm-Chișinău reușește să promoveze imaginea Republicii Moldova în lume, este un domeniu foarte important, cinematografia, prin care noi am putea să devenim mult mai vizibili. Sper și în continuare să se găsească sprijin și pe plan european și pe plan național”.

Proiecțiile celor șase documentare „Zbor”, „Vocea Lilianei”, „Maluri”, „Goodbye, Olegovici”, „Șapte persoanaje în căutarea unui teatru” vor culmina la 10 decembrie cu premiera filmului „Nu caut glorie, strălucire” despre actrița Nelly Cozaru. Spectatorii au acces liber la documentarele marca „TeleFilm- Chișinău”.

Citește mai mult